Arkiv

SLC - Vaxthus Fredrik Sangren
Växthusens klimatpåverkan har sjunkit med 60 procent sedan 2004

Naturresursinstitutet har räknat ut växthusbranschens klimatpåverkan utgående från branschens energiförbrukning 2021. På basen av undersökningen har branschens klimatpåverkan sjunkit med 60 procent sedan 2004, uppger handelsträdgårdsförbundet i ett pressmeddelande.

SLC - 1 Karstaus Taitoliitto Kuva Kapina Oy
Årets hantverksteknik 2023 är spinning

Idag är allt fler konsumenter och hantverksentusiaster intresserade av garnets och fiberns ursprung. Vägen från fiber till garn är dock ganska obekant för många, och man känner inte så väl till de många olika arbetsskedena. Oavsett om det är växtfiber eller animalisk fiber, ligger det många arbetsskeden bakom innan det är färdigt garn eller textilier.

Finska Hushållningssällskapet firar 225 år

Finska Hushållningssällskapet firar 225 år av lantbruksrådgivning med jubileumsseminarium 29.11 i Åbo.

SLC - Dsc 0772
Bönder mådde bra i Svartå

Svartå slott i Raseborg lämpar sig utmärkt för både kungar och bönder. Det fick de nyländska lantbrukare som deltog i LPA:s Må bra- dag för lantbruksföretagare erfara förra veckan.

SLC - 20221118 082236
Forskare manar till kritiskt tänkande i klimatfixerat tidevarv

Bondebåtens föreläsningar förra veckan bjöd på ett brett och mångsidigt informationshav. Forskaren Peter Österberg manar till allmänt kritiskt tänkande i ett klimatfixerat tidevarv. Anne Antman föreläste om det regenerativa jordbrukets möjligheter i en tid av nya miljö- och lönsamhetsutmaningar.

Späckat program och avslappnad stämning på Bondebåten 2022

Efter en fördröjning på cirka 2 år och 8 månader var det dags för en efterlängtad comeback för Bondebåten-kryssningen. Deltagarna tog del av ett digert utbud av föreläsningar, gårdsbesök på svenska sidan och mera lättsamt program under hemfärden.

SLC - 20221118 125749
”Naturen, lugnet och tystnaden är våra produkter”

Med trädkojor, ett ekologiskt hotell och olika vandringsleder och upplevelsepaket som dragplåster har Granö Beckasin etablerat sig som ett populärt turistmål och en viktig arbetsgivare i den lilla byn Granö, Vindeln.

Debatt: Finlands regering har inte godkänt restaureringsförordningen

Thomas Blomqvist, minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, svarar på David Petterssons insändare i förra veckans LF där han skriver att regeringen godkänt restaureringsförordningen från EU.

Debatt: Dags att diskutera slopandet av arvs- och gåvoskatten

Henrik Wickström i Ingå tycker att ett slopande av arvs- och gåvoskatten skulle vara viktigt med tanke på fungerande generationsväxlingar i företag.

SLC - F691B91A7E29E8D853877F70C674936476Cb8B22 1896X1000
Spannmålsodling i växthus – kan det faktiskt löna sig?

Är det möjligt att odla vete och annan spannmål under tak? Ja, det går under vissa förutsättningar, menar det tyska företaget Infarm. Skörden i växthuset är riklig, men höga kostnader ifrågasätter lönsamheten.

SLC - Brand 7 A Webben
Efter branden i svinhuset väntade en nästan treårig kamp mot försäkringsbolaget

När Tommy och Benny Lillbackas svinhus i Kimo brann ner inför påskhelgen 2019 utgick de från att försäkringen skulle täcka skadorna. Men så blev det inte. I stället startade en kamp mot försäkringsbolaget som pågick i nästan tre år.

SLC - Eldrift1
Gick in för eldrift efter branden

Branden sommaren 2019 kunde ha ödelagt hela Toleruds gård i värmländska Kil. Den begränsades till en ladugård som brann ner, och när den skulle byggas upp igen, så började Thomas Larsson tänka i nya miljövänliga banor.