Arkiv

SLC - Viktor Harvio
Kommentaren: Ett omtumlande skogsår ligger snart bakom oss

Året 2022 har bevisat att skog är en mycket spännande förmögenhetsform där både marknad och politik har bjudit på överraskande händelser och vändningar, konstaterar Viktor Harvio, skogsombudsman för SLC.

SLC - Woodtogas 1 Webben
Mångsidig anläggning gör både biokol och gas

På Västankvarn i Ingå håller en mångsidig anläggning för tillverkning av biokol, gas och varför inte elektricitet på att ta form. Råvaran är träflis. Det är frågan om en pilotanläggning som byggs av Fredrik Ek och Ott Pärtel inom ramen för utvecklingsprojektet Wood2biogas.

SLC - Ligninbatterier 1 B Webben
Stora Enso använder träråvara till litiumbatterier

En betydande del av kolavtrycket vid tillverkningen av elbilar kommer från framställningen av bilarnas litiumbatterier. Förutom i elbilar används litiumbatterier också i de flesta moderna laddningsbara elapparater – från mobiltelefoner till skruvdragare. Tillverkningen av litiumbatterier förknippas ofta med de mer eller mindre sällsynta metaller som används vid produktionen. Förutom litium behövs det nickel, kobolt, koppar, mangan, och aluminium. Det som det talas mindre om är att anoden i batterierna tillverkas av kol – och det inte vilken kol som helst.

SLC - Svartberget Kammare Jap
Kalhyggen blir kolsänkor redan inom tio år

Ett kalhygge binder mer koldioxid än det ger ifrån sig inom tio år efter en avverkning, enligt en studie från SLU.
 Vi kan inte se spår av det som har kallats koldioxidbomb efter en avverkning, säger forskaren Matthias Peichl.

SLC - Aska
Aska motverkar angrepp av snytbaggar

Kisel i aska får det att gnissla i tänderna på snytbaggar – en av skogsbrukets värsta fiender. Det visar forskning från Stockholms universitet.

SLC - Skogskop
Skogsköp

Ledaren: Medvind och motvind för skogssektorn

Virkestillväxten i våra skogar 2021 var 103 miljoner kubikmeter, medan avverkningen uppgick till 76 miljoner. Virkesmängden i skogarna ökade alltså med 27 miljoner kubikmeter. I ett parallellt universum diskuterar ändå EU-kommissionen, vårt miljöministerium, miljöforskare och miljöorganisationer den finländska skogen som om den var på väg att försvinna, konstaterar Mikael Jern.

SLC - Drivningslaget 2 Webben
Bra drivningsläge och uppsving i österbottniska skogsbranschen

Det avverkas och arbetas för fullt i skogsområden runt om i Österbotten för närvarande. Det finns behov av att köpa in fler vinterskiften, säger Daniel Bäck vid Metsä Groups Vasa-distrikt. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogstema!

Första posten av 2022 års bidrag för nötkreatur och mjölkkor betalas ut fr.o.m. 15.12

Den första bidragsposten av djurbidrag var tänkt att betalas ut i början av 2023. Nu har utbetalningstidtabellen tidigarelagts, meddelar Livsmedelsverket. Torsdag 15.12 börjar Livsmedelsverket betala ut den första posten av EU:s nötdjursbidrag för år 2022.

SLC - 296674683 2258177681007032 8240966244047740699 N
CO2-neutralt griskött saluförs i Nederländerna

I Nederländerna marknadsförs CO2-neutralt griskött redan till klimatmedvetna kunder. Bakom erbjudandet står andelslaget Agriform och grisproducenten Vallei Varken. Produkterna certifieras som ”Climate Neutral Certified” genom hela kedjan.

SLC - Dsc07767
Åländsk CAP-strategi för bättre lönsamhet

Den nya CAP-strategiplanen och senarelagda utbetalningar av stöd befaras medföra likviditetsproblem också för många åländska gårdar.

SLC - Dsc07763
Ny vattenlag kan slå hårt mot odlarna

Oron för hur särskilt unga jordbrukare ska klara framtidens stigande kostnader med ny vattenlag och djurskyddslag lyftes fram vid Ålands Producentförbunds höstmöte i Mariehamn den 2 december.