Skade1
Mats Holmqvist (till vänster) är ekologisk köttproducent i Karleby och bredvid honom Anders Hassel som är anställd. Just nu är de aktuella i pjäsen Heiman som visas på Wasa Teater. En pjäs som till stora delar handlar om jordbruket.
Livet på landet

Nu är det teaterscenen som
gäller för jordbrukaren Holmqvist

Mats Holmqvist från Karleby har stått på teaterscenen i många år. Men Wasa Teaters föreställning Heiman, där han har en framträdande roll som bonden Viktor, är på många sätt speciell. Den har starka kopplingar till mitt eget liv som jordbrukare, säger han.

Under hösten har föreställningen Heiman lockat tusentals besökare till Wasa Teater. En pjäs som baseras på romanen med samma namn av Ann-Luise Bertell och som behandlar teman som ensamhet, rädsla och skuld. I korthet kan man säga att Heiman ser på Finlands historia och mycket starkt närvarande är jordbruket.

– Det är en mycket stark upplevelse för mig att göra Heiman för parallellerna till mitt eget liv är så många. Arvet och hur det förvaltas genom generationer är något jag tänkt mycket på eftersom jag till vardags är jordbrukare. Jordbruket är ramen för berättelsen, säger Mats Holmqvist.

Den här dagen är han hemma och arbetar på den ekologiska nötköttsgården i Karleby. Men två till tre gånger per vecka pendlar han till Vasa för att gestalta karaktären Viktor, som vill bli storbonde.

Viktor är huvudkaraktären Elofs bästa kompis, men har stora problem – inte minst med spriten och håller på att dra ner Elof i fördärvet.

– Det är utmaning att spela en så kallad bad guy och försvara rollen, vilket är min uppgift som skådespelare. Ingen är ond från början men tillkortakommanden gör att livet blir svårt. Ingen har en framtidsdröm att bli alkoholist men ibland blir det så, säger Holmqvist.

Lättare att gestalta

Att gestalta karaktären Viktor och själv vara jordbrukare i det riktiga livet hjälper honom mycket.

– Jag studerar alltid vad mina karaktärer gör och skulle jag gestalta en flygkapten tar jag reda på vad det jobbet innebär. Men den här gången behöver jag inte fantisera om vad karaktärens jobb går ut på, förklarar han.

Just tankarna om arv och arbetet som tidigare generationer har gjort för att han själv ska stå där han står i dag har varit många i samband med att han spelat Viktor.

– Det är så många som har medverkat till att föra min egen gården till var den är i dag. Vår gård vilar på tidigare generationers planer och arbete. Sedan tillför jag och min fru mitt eget och olika tider har sina utmaningar och möjligheter, säger Holmqvist.

Bredvid honom vid kaffebordet sitter barndomsvännen och kusinen Anders Hassel, som också arbetar på gården. Kusinerna har en gemensam historia inom amatörteatern och nu pendlar även Hassel till Vasa och gestaltar flera karaktärer i Heiman.

– På grund av pjäsens handling har även jag reflekterat mycket på tidigare generationer och deras strävan att följande generation ska ha det lite bättre. Som anställd på ett jordbruk är det bästa man kan göra för att underlätta för framtida generationer att plocka sten. Men oavsett hur mycket som plockas kommer det alltid mera, säger han och skrattar.

En av hans viktigare roller är att spela Folke, som är Viktors son.

– Den rollen har varit mest utmanande eftersom Folke växer upp med en far som har problem med spriten.

K3 0792 Scaled
På scenen Anders Hassel, Kristian Nordblad, Lina Ekblad, Jonas Bergqvist, Johan Aspelin, Mats Holmqvist, Susanne Marins, Tove Qvickström, Maria Udd, Erik Kiviniemi, Markus Lytts. FOTO: Frank A. Unger

ÖSP ordnar teaterresa

Tidigare i höst utredde ÖSP intresset för att ordna en teaterresa för medlemmar att se Heiman. Hundra platser är bokade till den 14 januari och nästan alla är fyllda. Några platser är lediga.

Att kolleger är på väg att se Heiman är något han uppskattar mycket.

– Det är jätteroligt att ÖSP har ordnat den här möjligheten och att uppslutningen verkar bli stor är något som gläder. Jag är också glad för att teatern i sin repertoar tagit in en pjäs som handlar mycket om landsbygden och specifikt då jordbruket, säger Holmqvist.

Vad kan besökarna, i synnerhet de som är jordbrukare, förvänta sig av pjäsen Heiman?

– Efter närmare trettio föreställningar som vi gjort hittills väcker pjäsen många tankar och starka känslor. Många som själva arbetar som jordbrukare kommer att känna igen sig i mycket av berättelsen, svarar han.

Skade4
Det är en mycket stark upplevelse för mig att göra Heiman för parallellerna till mitt eget liv är så många, säger ekologiska köttproducenten Mats Holmqvist.

Kan bli intensivt

Enligt Holmqvist är det en utmaning att kombinera heltidsarbete som köttproducent med teater. I synnerhet när repetitioner pågår samtidigt som det är säsongarbeten som ska utföras på gården.

– Vi repeterade intensivt i maj och flera veckor i augusti. Då var det väldigt utmanande att vara borta och här förtjänar min fru Pauliina ett stort tack för att hon orkat med ansvaret. Vi har också anställda då men nu var också Anders med och repeterade så det här har varit särskilt utmanande.

– Till och med teaterchefen lovade att komma och jobba till vårt lantbruk om det krisar, säger Holmqvist och skrattar.

Holmqvists föräldrar var bland de första i Finland att gå in för biodynamisk odling. Något som också låg dem nära hjärtat var amatörteater och det är därifrån som han själv fick ett intresse av skådespeleri. Han utbildade sig i teaterhögskolan i Helsingfors i början av 1990-talet och har jobbat på olika teatrar och som frilans efter det.

– Samtidigt har jag haft lantbruket som ett ben och efter att vi generationsväxlade 2005 tar jag mig an främst frilansuppdrag. Men det som driver mig att fortsätta som skådespelare är att jag har med mig det sedan barnsben. Jag vill inte sluta med något av mina båda yrken, säger han.

Påminner de båda yrkena om varandra på något sätt? 

– Som skådespelare är lockelsen och samtidigt utmaningen att göra så bra ifrån sig möjligt samt att få lära sig nya grepp. Som jordbrukare vill jag också göra så väl ifrån sig men man kan aldrig vara säker på hur väder och andra variabler som politik påverkar. Så det finns likheter, säger Holmqvist.