Agromek8
Just nu pågår Nordens största jordbruksmässa Agromek i Herning i Danmark. Över femhundra utställare är på plats och mässan förväntas ha 40.000 besökare. I stort sett alla stora aktörer – och mindre – var på plats för att visa upp sina nyheter.
Maskin & teknik

Agromek i Danmark
siktar på 40.000 besökare

För första gången på fyra år ordnades Agromek i Herning i Danmark. Enligt arrangören Nordens för tillfället största jordbruksmässa. Över femhundra utställare var på plats och en av dem Boris Lindgård som representerar Lyckegård.

– Vi har deltagit i flera jordbruksmässor i år och det märks tydligt att det börjar komma igång igen efter pandemin. Det här är en viktig mässa för oss, säger Boris Lindgård.

Den här veckan går jordbruksmässan Agromek av stapeln för första gången på fyra år. En mässa som vuxit till sig rejält och titulerar sig som störst i Norden just nu.

542 utställare var på plats och fördelade sig på ett område av cirka 100.000 kvadratmeter. Ungefär 40.000 förväntas besöka mässan i Herning.

– Vi väljer noga ut vilka mässor vi medverkar i. Lyckegård deltar för att vi insåg att det här utvecklades till en internationell mässa och det gör att vi kan nå kunder i många olika länder genom att vara här, säger Boris Lindgård.

– Men det som är synd är att arrangören inte marknadsfört sig nämnvärt i Finland. Däremot i Sverige har man gjort många kampanjer för att locka besökare och utställare. Det är en miss för intresse finns också där hemma, säger Lindgård.

Agromek11
En nyhet som Lyckegård visade upp var Cameleon IRC i form av en radhacka med tolv meters arbetsbredd.

Radhacka med tolv meters arbetsbredd

Lyckegård tillverkar maskiner inom mekanisk bearbetning och är verkar därför inom en specialnisch. Men i takt med att gödsel och olika bekämpningsmedel stigit rejält i pris ökar intresset för regenerativ odling också inom den konventionella sidan, menar Lindgård.

– I många år har det handlat om att förklara för intresserade vad våra maskiner gör. Men man märker att intresset mekanisk bearbetning och bekämpning ökar och regenerativ odling kommer också starkt på den konventionella sidan i takt med att det pratas mera om klimatet, säger han.

Ett exempel på det är Lyckegårds nya Cameleon IRC som presenteras på Agromek i form av en radhacka med tolv meters arbetsbredd. Maskinen är framtagen för de som bara vill ha en radhacka till sitt jordbruk och för att öka kapaciteten på radhackningen för konventionella såväl som för ekologiska kunder.

Alla sektorer inom jordbruket är representerat av både mindre och etablerade aktörer på Agromek. Även bioenergi och lösningar inom det området bjöds det på mycket under mässan.

LF berättar senare om några av nyheterna och innovationerna.

Agromek12
Boris Lindgård på Lyckegård var en som var på plats i Herning på jordbruksmässan Agromek. Vi är här för att det är en internationell mässa som gör att vi kan nå kunder i många olika länder, säger Lindgård.