Arkiv

SLC - Fhsjubel1
Försörjningsberedskapen i fokus då FHS firade 225 år i Åbo

Finska Hushållningssällskapet (FHS) firade sitt 225-årssjubileum på tisdagen. Firandet inleddes med höstplenum och kulminerade i ett jubileumsseminarium som ordnades under festliga former på Kåren i Åbo.

SLC - Fhsmote1
FHS är landets näst äldsta verksamma förening

Finska Hushållningssällskapet som erbjuder lantbruksrådgivning i Åboland grundades den 1 november 1797. Föreningen grundades på Gustav IV Adolfs födelsedag. Kungen befann sig då personligen i Åbo.

SLC - Lindroth O Fabritius
SLC Åboland omvalde Thomas Lindroth

Thomas Lindroth från Kimito fick förnyat förtroende som ordförande för SLC Åboland på föreningens höstmöte i tisdags. Också föreningens viceordförande Andreas Johansson från Pargas omvaldes liksom styrelseledamöterna Oskar Ekholm och Mats Westerlund som båda stod i tur att avgå.

Kai Gyllström blir ny VD för Atria då Juha Gröhn går i pension

Atrias långvarige verkställande direktör Juha Gröhn går i pension nästa sommar. Kai Gyllström har valts till ny koncernchef och kommer att tillträda den första juni 2023.

SLC - Caseificio Formaggi 7
Europol beslagtog igen falska livsmedel

Den europeiska polismyndigheten Europol har igen genomfört en samordnad, internationell mat- och dryckesrazzia. Denna gång beslagtog poliserna från alla 27 deltagande länder sammanlagt 27.000 ton falska livsmedel.

SLC - 4 Haretsmedlem Adam Alback
Adam Albäck från Kronoby är årets 4H-medlem 2022

Styrelsen för Finlands svenska 4H har utsett årets 4H-medlemmar. Premieringarna offentliggjordes på Svenska lantbrukssällskapens förbunds årsmöte tisdag kväll 29.11. De premierade kommer även att uppmärksammas lokalt.

SLC - 2013 04 09 0476
Mjölkgårdarna i Finland minskar stadigt i antal

Enligt preliminära uppgifter från jordbruks- och trädgårdsföretagsregistret fanns det 43.611 jordbruks- och trädgårdsföretag i Finland år 2022. Jämfört med föregående år minskade antalet med 1.078 gårdar uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Dsc5187
Brittiska regeringen påskyndar gensaxen

I EU är genredigering fortfarande förbjuden inom jordbruket. Det är också fallet i Storbritannien, men regeringen i London vill skrota förbudet. Precisionsodling av genetiskt förändrade grödor kommer snart att tillåtas i England.

Tyskarna värderar bonden i samhället

Krisen och kriget i Ukraina har åtminstone i Tyskland befäst bondens betydelse för samhället. Enligt en färsk opinionsundersökning betecknar tyskarna bonden som den tredje viktigaste yrkesgruppen efter läkare och sjukskötare.

SLC - Vitsvans
Förvaltningen av stammen av vitsvanshjort utreds

Det ska inledas en utredning där vitsvanshjortens roll bedöms ur olika synvinklar. I utredningen hörs berörda gruppers synpunkter på regleringen och förvaltningen av stammen samt om mål och utvecklingsbehov med tanke på viltvården, naturvården, den biologiska mångfalden samt matkulturen och turismen, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Skord Img 0464
Spannmålsskörden 2022 är normal igen efter missväxtåret 2021

Den sammanlagda skördemängden för korn, havre, vete och råg – 3,6 miljarder kilo – är genomsnittlig för tioårsperioden. Mängden är 38 procent större än spannmålsskörden för missväxtåret 2021, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Unsplash Federico Di Dio Photography Zufm Oywi Jxo Unsplash
EU-parlamentet vill lätta på vargskyddet

EU-parlamentet sätter press på kommissionen att skärpa den europeiska strategin för skydd av boskap mot storvilt som vargar och björnar. Kommissionen och EU-länderna måste nu ta ställning i frågan.