Arkiv

SLC - Snip2
Olagligt hästkött har igen dykt upp i flera EU-länder

Ett kriminellt nätverk för försäljning och distribution av otjänligt hästkött har avslöjats i Spanien. Polismyndigheten Europol och det spanska civilgardet arresterade nyligen en liga som sålde köttet i Spanien, Belgien, Tyskland och Italien.

Förskott på nötbidrag i södra Finland betalas före årsskiftet

En del av de produktionskopplade nötbidragen för södra Finland kommer till betalning redan på detta års sida.

SLC - 52174433519 Fbda205F37 O
Ryssland anklagas för stöld av ukrainskt vete

Ryssland anklagas för att smuggla ut vete till världsmarknaderna, fastän varan med rätta borde tillhöra Ukraina. Det hävdar åtminstone forskare vid den amerikanska rymdstyrelsen Nasa, som baserar sina uppgifter på satellitbilder.

SLC - Aggg8
EU förlänger försäljningstid för hönsägg i handeln

Från och med den 8 december tillåter EU:s handelsnormer en förlängd försäljningstid för hönsägg. Enligt de nya reglerna får hönsägg säljas från värpningsdagen fram till dag 28. Hittills har försäljningen begränsats till dag 21 efter värpning.

SLC - Potis2
Han slutar odla potatis – priserna är allt för låga

När han satte potatis i våras krävde Mikael Hoxell ett medelpris på omkring 30 cent per kilo under hösten för att få det att gå ihop. Så blev det inte. Potatispriserna har legat på mellan 20-22 cent per kilo och det är för lågt. Därför slutar jag odla potatis, säger han.

EU bekostar åländskt vassprojekt

Ålands landskapsregeringen har från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling förmedlat 99.740,00 euro för ett projekt om hur man kan utnyttja vass som foder och för markförbättring.

SLC - 9E650Adf31A61Ba2 Org
EU ska främja kolodling

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag till EU-kriterier för lagring av koldioxid inom jordbruket. Förslaget ska främja innovativ teknik för upptagning av koldioxid och hållbara lösningar med certifikat för kolinlagrande jordbruk.

Finland börjar utreda inhemsk CO2-marknad

I Finland har jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet redan genomfört utredningar och projekt för att främja en inhemsk koldioxidmarknad. Nu inväntas närmare anvisningar för det nationella planet.

SLC - Framtidsodlarna Maras
Podcasten Framtidsodlarna: Biogasen har en enorm potential inom lantbruket – den största vinningen syns på åkrarna

Det är många som är nyfikna på det som nu sker i Vikby, Korsholm. Tobias och Bjarne Mara har tagit i bruk en biogasanläggning på gården. De ser en enorm potential för biogasen, men ännu finns det en del barnsjukdomar i produktionen. I det nyaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna är frågan: Kan biogasen vara lösningen för att kombinera ett ekologisk och ekonomiskt hållbart lantbruk i framtiden?

SLC:are premieras på självständighetsdagen av presidenten

President Sauli Niinistö har beslutit att förläna utmärkelsetecken på SLC:s förslag.

SLC - Da0D330A B80F 4Dc7 Bd60 281C8F589Ed4
Gipsansökningen kom i gång i hela landet

Det är nu möjligt att ansöka om gipsbehandling av åkrar och gipsrådgivning i hela landet. Gipsbehandlingen är avgiftsfri och skattefri för jordbrukaren och den påverkar inte jordbruksstöden.

SLC:s målsättning inför riksdagsvalet 2023: Ett tryggt Finland

De gröna näringarna behövs mer än någonsin. Det slår SLC fast i sina målsättningar för ett tryggt Finland inför riksdagsvalet 2023.