Arkiv

SLC - Elsakerhet
Oroväckande brister i lantbrukens elutrustning

Gårdsstorlekarna växer, och de stora gårdarna kan ha huvudsäkringar i samma storleksklass som småskaliga industrier. Antalet eldsvådor på gårdarna har minskat, men enskilda eldsvådor förorsakar ekonomiskt större skador.

SLC - Far Zoonoser Enkat
Fårens zoonoser undersöks i omfattande projekt

Projektet LammasLaidun tar fram information om zoonoser som förekommer hos får. Zoonoser är bakterier och parasiter som smittar mellan djur och människa. Inom projektet utreder man förekomsten av zoonoser i inhemska får och på fårens betesmarker.

SLC - Inv2
Rätt lugnt inom mjölksektorn – men utrymme för att öka avtalsmängder finns

Av förklarliga skäl sker inte många stora investeringar inom mjölksektorn i Österbotten just nu. Men helt dött är det inte. Investeringar i mindre anläggningar för sinkor och kvigor görs och utrymme för att öka avtalsmängder finns.

SLC - Vallexport 2 Scaled
Avtalsodling av vall för export till Mellanöstern

Estniska Goldens Fields OÜ etablerar sig i Finland med målet att tillverka vallfoder för export. Nu efterlyser man intresserade vallodlare.

SLC - Djurskyddslag 2 Webben
Åland finslipar ny djurskyddslag

Det nya finländska lagförslaget om djurens välfärd som kan bli gällande också på Åland föreslås bland annat medföra ett uttryckligt förbud för de virtuella halsband som Ålands Hushållningssällskap vill demonstrera. Men ÅPF:s vd Sue Holmström har fått löfte om att också djurhållare med produktionsdjur ska bli hörda när landskapsregeringen anpassar den nya djurskyddslagen till åländska förhållanden.

SLC - Kolumn Ronn Webben
Kommentaren: Om du vill ha betjäning på svenska - bryt mot normen

Jag anser det viktigt att behärska landets majoritetsspråk, oavsett vilket land man bor i. Det betyder inte att jag inte har grundlagsenlig rätt till mitt eget modersmål svenska, säger Sofia Rönn.

SLC - Italienost 1 Webben
Strikta regler och handarbete ger högt pris för parmesanostar

Emilia-Romagna regionen som ligger på de flacka slätterna kring floden Po i norra Italien är landets viktigaste jordbruksområde. De platta och bördiga jordarna har brukats sedan urminnes tider och odlarna drar nytta av floden för bevattning. I regionen odlas bland annat frukter, tomater, majs och potatis, men för resten av världen är området nog mest känt för parmesanosten, eller rättare sagt Parmigiano Reggiano, samt den lufttorkade parmaskinkan.

SLC - Ostsallskap
Ostsällskapet firade jubileum på Börshuset

Äntligen! Ostsällskapet grundades i Helsingfors år 1961 men kunde på grund av Coronapandemin fira sitt 60-årsjubileum först den 22 oktober 2022.

SLC - Lpx 00154189
EU-bönderna har blivit försiktigare med antibiotika

Den europeiska försäljningen av antibiotika för boskap har minskat kännbart under de senaste tio åren. Enligt läkemedelsmyndigheten EMA har insatsen av djurantibiotika nästan halverats de senaste tio åren.

SLC - 71283086 2422752068045433 8629625913790693376 N
Oatly och Beyond Meat förlorar kraftigt på börsen

Nya, uppkäftiga företag har en tendens att bli börsfavoriter, men glädjen kan ibland bli kortvarig. Det har uppstartföretagen Oatly och Beyond Meat fått erfara. Plötsligt har företagens börsvärden rasat medan förlusterna hopar sig.

Ledaren: Jordbrukarna sitter på värdefulla data – vem vill betala för den informationen?

Jordbrukarna sitter på en massa data som de själva egentligen inte är medvetna om och kanske inte förstår värdet av. Frågan är vem som skall koppla samman och analysera all denna data och vem som skall betala för den? frågar sig Mikael Jern.

Ledarsticket: Försenade stöd gör ingen glad

För jordbrukarna handlar det ingalunda om sårade känslor, det handlar om en verklig oro för hur de skall klara ekonomin nästa höst, påpekar Mikael Jern.