Ostsallskap
Peter Dörig visar upp osten Juhla Vilho. FOTO: Milad
Tema

Ostsällskapet firade
jubileum på Börshuset

Äntligen! Ostsällskapet grundades i Helsingfors år 1961 men kunde på grund av Coronapandemin fira sitt 60-årsjubileum först den 22 oktober 2022.

Då Ostsällskapet haft en uppgång i sin verksamhet kunde det fira med ett större antal deltagare än tidigare, hela 70, berättade Ostsällskapets ordförande Juha Kling i sitt hälsningstal.

Efter Juha Klings tal följde mingel med champagne och ostar, av vilka speciellt Juhla Vilho var en smakupplevelse av rang. Osten, tillverkad av Peter Dörig vid Herkkujuustola i Sastamala, var speciellt gjord med namnet Juhla Vilho.

Peter Dörig berättade, att han i början endast kommer att tillverka ett mindre antal ostar som säljs i de affärer som är goda kunder. Efter en tid är det möjligt att han ökar produktionen genom ca 5 kg:s runda ostar, som han maskinellt kan bita i små förpackningar.

Under jubileumsmåltiden, som var superb, underhölls vi av högklassig sång och av en skicklig pianist. Festalet hölls av professor Johanna Mäkelä, som på ett trevligt, kåserande sätt berättade om matkulturen i vårt land.

Olika regioner i Finland har sina egna specialiteter, tex. bondosten, på finska maalais- eller kotijuusto, som är av helt olika struktur och smak, beroende på var i Finland den tillverkas. Gemensamt är att den avnjuts med ”lakka” i södra Finland och med ”hilla” i Rovaniemitrakten. Båda betyder hjortron!

Festen fortsatte med mera sång och musik samt med ett tal om ostar av Jarmo Immonen, även det humoristiskt!

Till slut höll undertecknad ett kort minnestal över Ostsällskapets hedersmedlem nr 1, Hannu Buri, som gick bort den 12 juni i år. I ostsällskapets styrelse verkade vi åren 1989-2006 och under en resa till Budapest i Ungern, där vi bl.a besökte den stora saluhallen med många ostar, fördjupades vår vänskap ytterligare. Hannu var en människa som det var lätt att komma överens med!

Bengt Wallén
Hedersmedlem nr 2