Brand 7 A Webben
Bröderna Lillbacka i Kimo blickar nu framåt och här håller Benny och hans sambo Fanny Lähdesmäki på att bygga en anläggning för slutuppfödning av nöt. Betongelementen har gjutits av dem själva.
Tema

Efter branden i svinhuset
väntade en nästan treårig kamp
mot försäkringsbolaget

När Tommy och Benny Lillbackas svinhus i Kimo brann ner inför påskhelgen 2019 utgick de från att försäkringen skulle täcka skadorna. Men så blev det inte. I stället startade en kamp mot försäkringsbolaget som pågick i nästan tre år.

– Det viktigaste är att inte sätta sig ner och bli bitter, utan se framåt. Det är i vårt fall mycket svårt, men vad är alternativet? I nästan tre år dominerades tankarna av vår kamp mot försäkringsbolaget så nu är det dags att gå vidare, säger Tommy Lillbacka vid kaffebordet i hemmet i Kimo.

I mars i år tog en nästan treårig tvist med försäkringsbolaget slut när Tommy och hans bror Benny Lillbacka kom överens om förlikning i Vasa tingsrätt. En tvist som började skärtorsdagen 2019 när deras nyrenoverade anläggning för slaktsvin brann ner.

Byggnaden som brann ner byggdes 1997 för smågrisproduktion, men 2017 inleddes en renovering för slaktsvin. Den nyrenoverade byggnaden på 3.900 kvadratmeter stod nästan klar när branden inträffade med följden att 1.200 grisar dog och byggnaden förstördes. Cirka 350 svin kunde räddas.

– Att råka ut för en brand där ens produktionsanläggning förstörs är en otroligt stor chock. Det enda man kan göra i det skedet är att falla tillbaka på att det finns en trygghet med att försäkringarna är i skick. Men det blev inte alls som vi hade tänkt, utan mardrömmen hade bara börjat, berättar Tommy.

Anade oråd direkt

Först efter den långa påskhelgen kom representanter för försäkringsbolaget ut för att inspektera skadorna och utreda brandorsaken. Nästan direkt märkte Tommy och Benny att allt inte stod rätt till.

– Vi utgick från att försäkringsbolaget var på vår sida och vid en första anblick tyckte vi de var mycket noggranna. Men under dagarna fick vi konstiga frågor och känslan förbyttes från att de ville hjälpa oss till att de ville stjälpa oss.

– Ett exempel är att försäkringsbolaget utan elritningar och utan vetskap om hur elen var dragen, kunde utesluta el som möjlig brandorsak. Då började vi ana oråd, säger Tommy.

Två månader senare kom rapporten där försäkringsbolaget meddelade att det inte ersätter skadorna. Orsaken, som bolaget hävdade, var att branden hade startat i fliscentralen genom en bakeld på grund av bristande underhåll. Därigenom var försäkringsbolaget inte ersättningsskyldigt.

– Du kan ju tänka dig. Först är man i chocktillstånd efter branden och så kommer det här på. Vi förstod inte hur det kunde vara möjligt. Det var otroligt jobbigt att få det svaret.

I det skedet visste bröderna varken ut eller in. Det första stödet som de fick – förutom en stor insats av lokalsamhället i samband med branden – var av en konsult som har erfarenhet av liknande fall. Konsulten hjälpte dem vidare och etablerade kontakter med jurister som är kunniga inom området.

– Trots deras insats kom samma besked från försäkringsbolaget – ingen ersättning. Det var i början av januari 2020 och efter beskedet beslöt vi att ta fallet vidare till rättegång, säger Tommy.

Brand 2 B Webben
Trots en förödande brand 2019 har Tommy Lillbacka inte kastat in handduken. Snart inleds slaktsvinproduktion i en ny anläggning med plats för 1.700 djur som tas i bruk snart.

Hävdade annan brandorsak

Tillbaka till våren 2019 och utredningen kring brandorsaken. Ingen annan aktör än försäkringsbolaget har kommit fram till att den entydiga orsaken till branden var bakeld. Enligt Tommy konstaterade polisens och räddningsverkets rapporter att det kan vara bakeld, men utan att utpeka den orsaken som säker.

Deras rapporter hävdade alltså att brandorsaken var oklar.

– Försäkringsbolaget sa att det kan ta hand om utredningen i samråd med polisen. Så vitt jag vet är Finland det enda landet i världen där försäkringsbolaget i princip ensamt får utreda en skada.

Konsulten som hjälpte bröderna kontaktade utomstående aktörer som gjorde egna utredningar. En aktör som tog sin an utmaningen var svenska RISE som har expertis att utföra tester och göra olika typer av besiktningar.

Resultatet? Branden började inte på grund av bakeld och dåligt underhåll. I stället startade branden i biltaket invid fliscentralen, menar RISE:s granskning. Även representanter från panntillverkaren gjorde en utredning och kom fram till att det inte är fråga om bakeld.

– När en brand uppstår på grund av bakeld kan elden inte ta sig ut genom skorstenen. Men enligt tillverkaren ska ett sådant scenario synas på flisen i pannan, men det syntes inte. Vi hade dessutom papper på sotning och underhåll av pannan, berättar Tommy.

Men trots nya bevis och utredningar backade inte försäkringsbolaget när bröderna lade fram dem i december 2019.

– Vi ansåg att deras utredning måste göras om, men de brydde sig inte. I stället ansåg försäkringsbolaget att vi gör fel i att anlita utomstående part och försöker gå förbi deras egen utredning, säger han.

Brand 6 A Webben
Försäkringsbolaget hävdade att branden 2019 började på grund av bakeld i pannrummet längre bort. Därmed ansåg bolaget att man inte var ersättningsskyldig. Men andra aktörer hävdade att branden startade under biltaket som stod där Tommy Lillbacka pekar.

”Plötsligt hade barnen blivit äldre”

Efter det fortsatte processen med försäkringsbolaget via brödernas advokater. Meningen var att rättegången skulle börja i december 2021, men på grund av olika orsaker sköts den upp till den nionde mars i år.

– Det var frågan om en mycket lång process och vi sprang på olika mötet hit och dit. Hela den här processen upptog i stort sett all tankekraft och energi, man hann inte bry sig om småsaker. Plötsligt hade barnen blivit äldre insåg jag också en dag. Fokus var inte där det egentligen ska behöva vara.

Rättegången i tingsrätten inleddes den nionde mars i år. Två dagar innan meddelade försäkringsbolagets advokater att man vill nå förlikning. Den tionde mars gick bröderna med på förlikning.

– Var det rätt beslut att gå med på förlikning? Vi hade en halv dag på oss att fatta beslut i rättssalen och vi stod inför att fortsätta en process som hade kostat ännu mera i både tid, energi och pengar med risk att gå hem tomhänt, säger Tommy.

Skadorna värderades till tre miljoner euro. Tommy avslöjar inte storleken på ersättningen, men konstaterar att den ekonomiska förlusten av branden är enorm.

– Vi lyckades förhandla upp ersättningen, men den täcker naturligtvis inte allt. Inte i närheten. Men på grund av omständigheterna var det dags att fatta ett beslut som satte stopp för denna utdragna process.

De ångrar inte att de tog kampen mot försäkringsbolaget. Men Tommy understryker att det krävs ekonomiska förutsättningar för att göra det.

– Vi hade medel för att driva det till rättegång. men hela kalaset kostade över 200.000 euro. Pengar som togs ur jordbruket. Konstant damp det ner räkningar från advokaterna och det var inte ovanligt med summor på 20.000 euro åt gången, säger han.

– Man ska också vara beredd på att försäkringsbolaget sätter taggarna utåt när de hör att man bestrider en utredning. Det är oerhört viktigt att etablera kontakter som har erfarenheter av dylika fall, fortsätter han.

Brand 1 Webben
Bröderna Lillbacka i Kimo blickar nu framåt. Här håller Benny och hans sambo Fanny Lähdesmäki på att bygga en anläggning för slutuppfödning av nöt.

Investerar för framtiden

Nu har bröderna fokus på framtiden. Den ekonomiska ersättningen av försäkringsbolaget riktas nu mot att utveckla gården och investera för framtiden.

– I branden klarade sig den gamla delen, där har vi haft plats för 560 slaktsvin och bedrivit produktion fram till nu. Hade vi inte kunnat göra det skulle vi ha förlorat husdjursstödet så vi höll igång en minimal produktion och nu fortsätter vi satsa trots att läget inom svinsektorn är ett annat än för tre år sedan.

I närheten av den nedbrunna anläggningen var det meningen att bröderna skulle bygga en ny anläggning för smågrisproduktion. Men på grund av branden är nu den idén skrotad och i stället byggs som bäst ett nytt slaktsvinhus för 1.700 djur.

– Det är fem före färdigt och snart inleder vi produktionen där.

Bröderna Lillbacka bedriver sitt jordbruk som en beskattningssammanslutning. Inom ramen för det satsar brodern Benny och hans sambo på slutuppfödning av nöt. Den nya anläggningen byggs som bäst och när den står klar finns plats för 160 djur.

– Så ingen av oss har gett upp. Branden åt upp nästan hela vårt kapital, men tack vare att vi har en stor spannmålsareal och skogsbruk har vi klarat oss. Nu satsar vi vidare och tror på framtiden samt försöker sätta branden bakom oss – trots att det är svårt, säger Tommy.

För några veckor sedan brann ett svinhus ner i Jeppo cirka tjugo kilometer norrut från Kimo. Varje gång det sker bränder väcks tankar hos Tommy.

– Varje gång kan jag nästan känna lukten av brända grisar och jag minns själv den hektiska situationen i samband med branden då man försöker rädda det som räddas kan. Det är ett kaos som jag inte önskar att någon ska behöva gå igenom, säger han.

Vad är ert förtroende för försäkringsbolaget?

– Det är noll. Mina föräldrar hade samma bolag i många år och vi gick in för samma när vi generationsväxlade 2014. Nu upphör den tjugoåriga kundrelationen. Jag ryser fortfarande när jag tänker på hur vi blev bemötta. Jag trodde aldrig det kunde ske, säger Tommy.