Arkiv

SLC - B67795B45C7F0C0C Org
Lantmännen satsar på hållbar rågodling

Lantmännenföretagen Vaasan, Lantmännen Agro, Lantmännen Unibake Finland och Lantmännen Cerealia Finland förenar sina krafter i ett samarbete som omfattar hela värdekedjan, odlingsprogrammet Klimat & Natur.

SLC - Grepp1
Med kolinlagring och jordskanning i fokus

Teknik- och odlarträffen som nyligen hölls i Pernå presenterade både ny teknik och nya möjligheter att förbättra odlingsjorden.

SLC - Lbfondmedel
Ansökan om landsbygdsfondens återhämtningsmedel öppnas inom kort

I Finland utdelas sammanlagt 207,5 miljoner euro i återhämtningsmedel ur EU:s landsbygdsfond, varav 26 miljoner anvisas landsbygdsföretag. Stödansökan öppnas inom kort.

Livsmedelsmarknadsombudet gav rekommendation om avslutande av avtal

Den här rekommendationen från Livsmedelsmarknadsombudsmannen ska styra aktörerna inom livsmedelskedjan när avtal förhandlas fram.

Alpackan Geronimo måste till slut avlivas

Den rikskända brittiska alpackan Geronimo har sett sina sista dagar. Trots protester, demonstrationer och petitioner avlivades Geronimo, som hade smittats av bovin tuberkulos.

SLC - Dsc5187
Brittiska forskare startar fältförsök med Crispr-vete

Det första europeiska fältförsöket med Crispr-Cas- förändrat vete har fått klartecken av jordbruksministeriet Defra i London. Forskningsinstitutet Rothamsted Research (RRI) ska ta fram en vetesort med extremt låg halt av aminosyran asparagin.

SLC - Frigrisning 5 Webben
Satsade på fri grisning när de byggde nytt i Hirvlax

I början av det här året inleddes produktionen av smågrisar i en ny anläggning i Nykarleby. Bakom satsningen står sex delägare som gick samman och grundade Pig Hill Ab. Valet att ha fri grisning har gett fördelar, men också skapat nya utmaningar.

SLC - Kramars Tork 3 A Webben
Att bygga spannmålstork är att tro på framtiden

Högt uppe på ett berg tronar den nyaste byggnaden på Krämars gård i Ingå. Den sjutton meter höga spannmålstorken är iklädd röd plåt från topp till tå och en av sidorna är täckt med solpaneler som bidrar till gårdens elförsörjning.

SLC - Paprikahus 1 D Webben
Lassfolk investerar i nytt blockhus för paprika

De senaste veckorna har stommen till ett nytt blockväxthus rest sig i Pörtom. Bakom satsningen står Ellinor Lassfolk, som investerar i en anläggning för paprikaodling. Produktionen beräknas vara igång i vår.

SLC - Soderlangvik 1 B Webben
Ny lagerhall ger mervärde åt Söderlångvik gårds äpplen

Söderlångvik gård på Kimitoön har i höst tagit i bruk en ny hall för sortering och lagring av äpplen.

SLC - Kommenaren Wasstrom 2 Webben
Värme och vatten med gott samvete

Varmt vatten ur kranen är inget vi tagit för givet hemma hos oss – men det är förunderligt hur snabbt man vänjer sig vid sina nya bekvämligheter. I augusti i år inleddes en ny era hos oss. Bergvärmen gjorde entré.

SLC - Biokol 2 Webben
Gammalt avfall blir kolsänka och ger ålänningar ny energi

Mariehamnaren Jesper Svanfelt, som är doktor i organisk kemi från Åbo Akademi, har som verkställande direktör för ett avfallsföretag konstruerat en unik kretsloppsanläggning. Anläggningen ska redan till våren förvandla åländskt bioavfall till energi i form av värme, gas, biokol och elektricitet.