Arkiv

SLC - Nng6
Import och coronan kastar en skugga över grönsaksbranschens framtiden

Konsumtionen av färska grönsaker minskade enligt Naturresursinstitutet (Luke) från 66 kilogram till 64 kilogram per person och konsumtionen av färsk frukt (exklusive citrusfrukter) minskade från 66 kilogram till 65 kilogram under åren 2019-2020. Statistiken väcker frågor om vad som har hänt i den verkliga konsumtionen.

SLC - Agritechnica 2022
Stort intresse för Agritechnica 2022

Världens största mässa för lantbruksteknik, tyska Agritechnica, inhiberades förra hösten på grund av coronakrisen. Nu kommer mässan att arrangeras programenligt i Hannover och intresset bland publiken är massivt, försäkrar mässarrangören DLG.

Ledaren: Återhämtningsmedlen kan ge välbehövlig ”boost” till landsbygden

I nuläget, då ekonomin växlar upp för en högkonjunktur och investeringsbehovet hos företagen torde öka, så kan återhämtningsmedlen komma väl till pass också på landsbygden, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Svamp
Svamp

Ledarsticket: Har du också sått höstsäd i år?

Höstgrödorna har sin plats i växtodlingen. Tack vare att de bidrar till ett växttäcke under vintern har de en miljörelaterad konkurrensfördel jämfört med vårsådda grödor, en konkurrensfördel som är mångfacetterad, konstaterar Staffan Pehrman.

Rovdjursvaka ordnas i Pjelax fredag kväll

På fredag kväll med start klockan 19 ordnas en rovdjursvaka i Pjelax i Närpes. Den vakan är en del av en större helhet där flera liknande vakor ordnas runtom i Europa. Syftet är att påminna allmänheten om vikten av att hålla stammen på en acceptabel nivå.

SLC - Slam 1  Elin Andersson
Transport av slam får känslorna att svalla

Långdansen kring frågan hur slamtransporterna ska skötas i framtiden kom till en historisk punkt då Nylands avfallsnämnd i augusti fattade beslut om att övergå till ett kommunalt ordnat system. Tvisten om hur och vem som ska sköta transport av slam har pågått i över nio år.

SLC - Svin9
Lantbrukssällskapet varnar för en kostnadskris

På ett år har produktionskostnaderna skjutit i höjden för husdjursproducenterna. De som drabbas värst är slaktsvinproducenter som köper in mycket foder. Läget är oroväckande, säger Christoffer Ingo, ekonomirådgivare på Proagria Lantbrukssällskapet.

SLC - Nyyylund10
Inlösningslagens revidering: Markägarna uppmanas att följa upp den egna kommunens agerande

Markägarna har länge väntat på en uppdatering av inlösningslagen, den nuvarande är från 1977. Markägarna har reagerat starkt på att med nuvarande lag har inlösning skett utan att grundlagens krav om full ersättning uppfylls.

Jord till bord-strategin medför risker för Europa

EU:s planerade reformer av jordbruks- och miljöpolitiken och den nya farm to fork-strategin (F2F) kan pressa upp matpriserna i EU om produktionen flyr utomlands. Det hävdar tyska agrarekonomer i en ny studie.

SLC - Lpx 121889
EU stärker positionen som global matexportör

EU stärkte under fjolåret sin position som världsledande exportör av jordbruksprodukter. Parallellt steg EU till världens tredje största importör av livsmedel efter USA och Kina, rapporterar EU-kommissionen.

USA och EU försöker minska metanutsläppen

EU och USA strävar till att sänka de gemensamma utsläppen av metan i atmosfären med en tredjedel fram till 2030, utgående från fjolårets nivå. Det uppger nyhetsbyrån Reuters, som hänvisar till ett gemensamt dokument.