Arkiv

SLC - Framtidsodlarna Alm
Podcasten Framtidsodlarna: Hon drivs av vägen från ax till limpa

Utvecklingen behöver inte alltid vara det samma som expansion. Utveckling kan lika väl handla om att förädla det som redan finns. På Mörby gård blir slutresultatet mjöl, köttprodukter och honung som säljs i gårdsbutiken. I det nya avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar det om konsten att producera det spannmål och mjöl som framtidens konsumenter vill ha.

Sverige blir utan landsbygdsminister

Den svenska näringsministern Ibrahim Baylan har sedan juli skött landsbygdsfrågorna som bisyssla men meddelar nu att han lämnar politiken i november.

Tidtabellen för jordbrukarstöd är nästan oförändrad våren 2022

Livsmedelsverket har publicerat tidtabellen för de stödutbetalningar som ska göras våren 2022.

SLC - 241676909 2994650760803857 8941028555858828711 N
Stridbar matrapport diskuteras i parlamentet

I EU-parlamentet figurerar en ny rapport som ytterligare fokuserar på målen för jordbrukets utsläpp. Den europeiska bondeorganisationen Copa befarar skärpta krav för växtskydd och gödsel och hävdar att parlamentet överskrider en röd linje.

Bönderna efterlyser en pragmatisk politik

Den tyska producentorganisationen DBV betonar att de europeiska bönderna i princip är beredda att acceptera den inslagna vägen i riktning mot ett förstärkt klimatskydd. Men i så fall måste EU stöda bönderna med pragmatiska politiska ramar.

CAP-reformen tar ett steg framåt

Kompromissen om CAP-reformen har tagit ett betydelsefullt steg framåt i EU-byråkratin. Parlamentets jordbruksutskott godkände förra veckan sommarens CAP-kompromiss med en bred majoritet. Bara den gröna gruppen går emot kompromissen.

SLC - Appeltorg Nives Poznanovic
Äppeldagen hyllar inhemska äpplet för sextonde gången

Alla vänner av äpple hittar en lämplig äppelsort på Söderlångvik gårds sextonde Äppeldag. Traditionsenligt äger evenemanget för hela familjen rum den sista lördagen i september, d.v.s. 25.9 kl. 11-17.

SLC - 3 K0 A8759
Matmarknad i Ingå med fin stämning

Matmarknaden på museiområdet Gammelgården i Ingå ordnas den 25-26 september.

SLC - Seesaminsiemenia Tutkittavana Tulli Aku Hayrynen
Tullen hittade förbjuden etylenoxid i flera livsmedel

Tullen har vid sin livsmedelstillsyn hittat etylenoxid i flera livsmedel sedan slutet av förra året. Observationerna av detta hälsofarliga ämne ökade i EU-området år 2020, varefter Tullen började övervaka halterna i importerade livsmedel.

SLC - Dsc05086
Nya biopannan värmer Godby med barkrester från sågverket

Ålands Skogsindustrier Ab har satsat 3,5 miljoner euro på en ny biopanna som också utnyttjar bark och restprodukter som tidigare varit enbart problemavfall. Värmepannans kapacitet är 4 MW och dessutom kan man tack vare kondensering av rökgaserna utvinna ytterligare 1 megawatt värme.

SLC - Ljo0431 1
Skärgården öppnar hösten med skördefest

De uppluckrade coronarestriktionerna banar väg för färggranna höstevenemang. I den finländska skärgården hör Skärgårdens skördefest med skördemarknad i Nagu lördagen den 18.9 och Öppna gårdar söndagen den 19.9 till de mest efterlängtade stämningsskaparna under september månad.

Skördefest vill stilla hungern hos mat- och maskinälskare

Skördefesten på Åland den 17-19 september har i år 43 deltagare och verksamhetsledaren Anita Lundin vet att besökarintresset är stort både hemma på Åland och utanför landskapets gränser.