Arkiv

SLC - Halmpanna 06
Nationell tillståndsrådgivning hjälper intresserade av förnybar energi

NTM-centralen erbjuder nu rådgivning kring tillstånd och förfaranden för de som planerar produktion av förnybar energi. Rådgivning fås per telefon och per e-post. Den nationella rådgivningstjänsten är centrerad till NTM-centralen i Södra Österbotten.

SLC - Budget 22
Budget -22

Ledaren: Gröna drömmar och Centerns nej - ett skådespel i flera akter

De skarpaste skiljelinjerna i den här regeringen går mellan De gröna och Centern och inför budgetförhandlingarna blev det än en gång mycket tydligt, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC: Regeringen visade bondförnuft

Regeringen har lyssnat på lantbrukarna och föreslår inga skattehöjningar för jord- och skogsbruket enligt de överenskommelser som idag gjorts gällande för budgeten 2022, konstaterar SLC.

Privat skogsägande har minskat betydligt på två år

Mängden skog som ägs av privatpersoner, dödsbon, beskattningssammanslutningar och samfällda skogar har minskat med 141.000 hektar i hela landet under de två senaste åren. De privata skogsägarna är även till antalet färre än för två år sedan, och medelåldern bland dem har stigit.

SLC - Gustafsgard 2 A Webben
Ladugård första steget för ett nytt gårdscentrum

Kim Ekström ler nöjt. Den nybyggda ladugården med kall lösdrift och 74 koplatser är fem före färdig för slutgranskning. I höst kör han igång med mjölkproduktionen han planerat i flera år. Läs mer i fredagens LF-tema Bygg & Energi!

EU tillåter igen djurprotein i foder

EU-kommissionen vill lätta på användningen av djurmjöl som foder för grisar, höns och andra tamfåglar. En ändring av ifrågavarande förordning godkändes i slutet av augusti.

SLC - Field 2513272 1920
Priserna på livsmedel stiger igen globalt

Priserna på globala baslivsmedel har igen börjat stiga efter en kort paus på två månader. Matpriserna i FAO:s standardmatkorg steg i augusti med 3,1 procent. Mest steg priserna på spannmål, växtoljor och socker.

Företagarinkomsten minskar med en femtedel

Naturresursinstitutet Luke förutspår att årets dåliga skörd, dyrare produktionsinsatser samt husdjursproduktionens låga producentpriser tär på lönsamheten för jordbruket och trädgårdsproduktionen i år.

Ville Niinistö rapportör om kolsänkorna

Europaparlamentariker Ville Niinistö (Grön) blir rapportör, i praktiken huvudförhandlare, för Europaparlamentet när det gäller att fastställa parlamentets ståndpunkt om kolsänkorna.

SLC - Tank1
Vattentanken brast – nu vill hon varna andra växthusodlare

I juli råkade växthusföretagaren Ulla Paavola ut för en stor olycka när vattentanken brast. På några sekunder rann över hundra kubikmeter vatten ut och ställde till med stor förödelse. Att ingen dog var ren tur – och nu vill hon varna andra.

SLC - Fb Live Torvalds Nylund Webb Final
Samtal om skog och klimat med Torvalds och Nylund den 21.9

MEP Nils Torvalds gästar Brysselkontorets 30-årsjubileums webbinarieserie den 21 september kl.15.