Arkiv

Tidtabellen för jordbrukarstöd är nästan oförändrad våren 2022

​Livsmedelsverket har publicerat tidtabellen för de stödutbetalningar som ska göras våren 2022.

Koffs julöl kommer i år från en SLC-gård

Koffs julöl tillverkas i år av maltkornet från SLC-medlemmarna Sirkku Puumalas och Patrick Nyströms åkrar.

SLC - Staffans
Plöjnings-FM arrangeras 1–2 oktober i Pensala

Efter ett tävlingsavbrott under fjolåret är det nu åter dags för finska mästerskapen i traktorplöjning.

Brittiska myndigheter utreder BSE hos en ko

De brittiska veterinärmyndigheterna har upptäckt ett fall av klassisk BSE hos en död ko på en gård i Somerset i sydvästra England.

Ny tidpunkt för skogssamtal med Torvalds och Nylund

Ett nytt försök till livediskussion mellan MEP Nils Torvalds och SLC:s ordförande Mats Nylund om skog och klimat görs senare i höst.

Jordbrukarna investerar i energilösningar och djurens välbefinnande

​Jordbrukarna har tagit vara på möjligheten att utveckla sin gård med tilläggsfinansiering från EU:s medel för återhämtning, uppger Livsmedelsverket.

SLC - Embla 2019 Logo
Känner du någon som utmärker sig inom matsektorn?

Den nordiska konkurrensen mellan de bästa producenterna, budbärarna eller destinationerna för nordisk mat är benhård. Det nordiska köket är välkänt för sina rena smaker och nordisk mat har blivit känd och trendig långt utanför Nordens gränser. Avsikten med den nordiska mattävlingen är att stärka den nordiska matkulturen och matidentiteten och samtidigt hedra människorna och händerna bakom maten.

SLC - 241865298 3205750636319050 5976927757480413643 N
Bayern låter utbilda sommelierer för mjölk

Bayern är Tysklands mjölkregion nummer ett. Intresserade vänner av mjölk kan numera kvalificera sig till mjölksommelier vid Genussakademie Bayern, som arrangerar kurser för fackpersonal och amatörer med intresse för god mat och dryck.

SLC - Appelodling Aland 1
Hållbarhet på seminarium under FM i Mathantverk

Som ett delprogram under FM i Mathantverk 2021 arrangeras seminariet ”Bärkraftigt från jord till bord” på Åland den 7-9 oktober.

SLC - Image 50590209 1
Populärt med popup-restaurang på Närmatsdagen i Korsnäs

Det var en jämn ström med kunder som sökte sig till Korsnäs 4H:s popup-restaurang i byns centrum senaste lördag då Närmatsdagen uppmärksammades med olika sorters evenemang runtom i landet. Under ett par lunchtimmar serverade 4H-föreningen närmare hundra pitabröd, maffigt fyllda med inhemska och närproducerade ingredienser.

Insändaren: Jordbrukets lönsamhet i fokus

Jag väntar ännu på den dag då produktionen av mat sätts i fokus inom den gemensamma jordbrukspolitiken i EU. Nu har det främst handlat om klimatet, konstaterar Jan-Ove Nyman , verksamhetsledare för MTK Keski-Pohjanmaa.

SLC - Img 1090
Äppelmusteriet Dalbo Must har gradvis byggt ut sin verksamhet

Äppelmusteriet Dalbo Must i Socklot, Nykarleby, tar sig an de arbetsintensiva höstmånaderna med en ny maskinpark och ett nybyggt produktlager i bagaget. Familjeföretaget siktar på att kunna bredda sin profil i fortsättningen.