Arkiv

Förlängd giltighetstid för lagen om finansiering av hållbart skogsbruk

Republikens president har stadfäst lagen om ändring av den temporära lagen om finansiering av hållbart skogsbruk, det vill säga Kemera-lagen, vilket betyder att stödsystemet fortsätter att gälla också efter årsskiftet.

Ökad såddareal för höstsäd

Såddarealen för höstråg var 20.200 hektar, en ökning med sju procent jämfört med odlingsarealen 2020. Det visar Naturresursinstitutets preliminära uppgifter.

Medaljregn

​President Sauli Niinistö har i egenskap av stormästare för Finlands Vita Ros och Finlands Lejons orden till självständighetsdagen 6.12 förlänat förtjänsttecken åt förtjänta finländska medborgare.

SLC - Pumparec1
Pumparätter lyser upp på tallriken i höstmörkret

SLC - Matbok1
Mattraditioner i elegant förpackning

Boken ”Tack för maten, Mamma!” är njutningsfull att se på och bläddra i. Den innehåller recept som får det att vattnas i munnen.

SLC - Mickels Gard
Limonadfabrikör leder Skördefestens Vänner

Vid åländska Skördefestens Vänners höstmöte valdes företagaren Tony Asumaa från Lemland till ny ordförande.

SLC - Vattenvard
SLC:s nya vattenprogram belyser jord- och skogsbrukets roll inom vattenvården

SLC:s och MTK:s gemensamma vattenprogram publicerades 10.12. Meningen med programmet är att belysa för övriga aktörer vilka insatser jord- och skogsbruket gör för vattenvården, samt att ytterligare öka ambitionsnivån för jord- och skogsbrukarkåren gällande vattenvårdsåtgärder.

SLC - Ipa Moderne Unkrautregulierung In Der Landwirtschaft Bild1
Robotar inom jordbruket kan också medföra nackdelar

Robotar och automatisering kan påtagligt förändra jordbruket, men förändringarna kan också slå negativt ut. Det befarar ett forskarteam i Australien, som har analyserat konsekvenserna av den tilltagande robotiseringen inom jordbruket.

Bosch och BASF i digitalt samarbete

Den tyska teknologikoncernen Bosch och kemijätten BASF har grundat ett samföretag som ska främja utvecklingen av digital teknologi inom jordbruket.

SLC - Vinterstamplingar 1 A Webben
Nyland anpassar sig till ännu en utdragen höst

Ännu en varm höst i raden gör att det nyländska skogsbruket får anpassa sig till mjuka marker och osäkra arbetsförhållanden. Inte ens en plötslig vinter skulle lösa hela pusslet för skogssidan, berättar Johan Korenius, skogskundansvarig vid UPM.

SLC - Wik Portin
Kommentaren: Skogsprogram och andra program

I början av december kunde vi äntligen offentliggöra de regionala skogsprogrammen för 2021-2025. I ett nära samarbete med olika skogliga organisationer, företag och myndigheter har landskapens skogsråd tillsammans med Skogscentralens personal utarbetat programmen, noterar Karen Wik-Portin, regiondirektör vid Finlands skogscentral.

SLC - Sprogram2
Regionala skogsprogram klara – skogen ska användas mångsidigt och hållbart

De regionala skogsprogrammen för åren 2021-2025 är klara. De nya skogsprogrammen uppmuntrar till aktiv skötsel och användning av skogen och tryggande av den biologiska mångfalden, uppger Finlands skogscentral.