Arkiv

SLC - Rojare 1 A Webben
Röjning nödvändig för att optimera tillväxten

Kent Stenman i Purmo är en självverksam skogsägare som utför alla röjningar på egen hand. Det gör han för att optimera tillväxten och producera så mycket virke som möjligt. Röjningarna bör utföras vid rätt tidpunkt, säger han.

SLC - Linginvagar A Webben
Lignin kan ge grusvägen ett längre liv

YIT har i höst inlett ett projekt, där man testar ett ligninbaserat bindemedel på grusvägar. Bindemedlet förstärker grusvägen och kan möjligen bli ett miljövänligare alternativ till asfalt.

Skogsvägar ska byggas omsorgsfullt – och servas!

Finlands skogscentral granskar varje år skogsvägar som byggts eller grundförbättrats med statligt Kemera-stöd. Ofta är vändplatserna på nya och grundförbättrade skogsvägar för små, och det förekommer brister i grusningen.

SLC - Alandskt Timmer 1 B Webben
Växande sug efter åländskt timmer

Nästan två år har de två åländska skogsbolagen varit inriktade på att reda upp efter stormen Alfridas våldsamma förödelse i de åländska skogarna. Men nu börjar de enligt Ålands Skogsindustrier skogschef Oskar Qvarnström komma ”tillbaka i vanliga rutiner”.

SLC - Nyfmge
Lindgren-Slotte en av de nya i skogsvårdsföreningarnas fullmäktigen

Mycket glädjande. Så beskriver Anne Lindgren-Slotte beskedet att hon invaldes i Skogsvårdsföreningen Österbottens fullmäktige. Nu vill hon lära sig mera om organisationen och på sikt vara med och påverka.

SLC - Sagforetagare 1 B Webben
Firar 20-årsjubileum med såg och hyvleri

Företagare inom sågning och hyvleriverksamhet börjar vara en sällsynthet idag. Fredrik Melin i Malax är företagare med cirkelsåg, hyvleri och eget skogsbruk sedan 20 år tillbaka. Under åren har han utvecklat verksamheten till ett mångsidigt och trivsamt arbete med många olika kundmöten året runt.

SLC - Halsoskogen 1 Webben
Skogen gör gott också för kropp och själ

Samtidigt som skogens betydelse är viktig för landets ekonomi spelar den också en viktig roll i fråga om både vår fysiska och psykiska hälsa. Sibbo kommun är en pionjär i fråga om användningen av skogen i rehabiliterande syfte. – Vi började fundera på användningen av skogen som en del av vårt serviceutbud redan år 2013, säger Anders Mickos, ledande läkare i Sibbo. Läs mer i vårt Skogstema i veckans LF!

SLC - Ljushuvud
Ljushuvud

SLC - Blyforbud
Blyhagelförbudet på våtmarker har fått grönt ljus i EU-organen

EU-kommisionens förslag om att förbjuda användningen av blyhagel på våtmarker har gått igenom i parlamentet och ministerrådet. Användningen av blyhagel på våtmarker och på en hundra meter bred skyddszon runtom dem avslutas inom hela EU-området när övergångsperioden går ut vid årsskiftet 2022-2023.

Skogsvinter eller inte?

​Hurdan skogsvinter ska det bli i år? Får vi en likadan vinter i kusttrakterna som i fjol, med värmegrader och ofrusen mark vintern igenom eller blir det en rejäl vinter med frusen mark och mycket snö? Det börjar vid det här laget finnas en hel del stämplingar som väntar på gott drivningsföre.

Ledaren: Rättsstaten är under attack i Europa

Än en gång befinner sig EU i en svår sits. Ungerns premiärminister Viktor Orbán hotar tillsammans med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki att fälla EU:s långtidsbudget och det stödpaket som ska hjälpa unionen att återhämta sig från coronan. Det här eftersom de två länderna motsätter sig den nya rättsstatsmekanismen som är kopplad till användningen av EU:s budgetmedel.

Viltutskott kräver en kontrollerad skötsel av vitsvanshjortstammen

Producentförbundens gemensamma viltutskott i Österbotten är oroade över den växande stammen av vitsvanshjort och kräver att man reagerar i tid för att förhindra problem inom Österbottens och Kust-Österbottens områden.