Sprogram2
Vid sidan av skogsbruk och traditionell virkesanvändning ska nya och mångsidiga skogsbaserade produkter och tjänster utvecklas. Målet i programmen är att öka träbyggandet, naturturismen och insamlingen av naturprodukter. FOTO: Richard Lampén
Skogsbruk Tema

Regionala skogsprogram klara
– skogen ska användas
mångsidigt och hållbart

De regionala skogsprogrammen för åren 2021-2025 är klara. De nya skogsprogrammen uppmuntrar till aktiv skötsel och användning av skogen och tryggande av den biologiska mångfalden, uppger Finlands skogscentral.

Programmen innehåller utvecklingsmål för virkesproduktionen och skogsindustrin, men också för till exempel träbyggande, naturprodukter och naturturism och för hur man ska motverka klimatförändringen. Åtgärderna i programmen stödjer sysselsättning, grön tillväxt och ekonomisk stimulans i landskapen under de närmaste åren.

Skogen har en exceptionellt stor betydelse för Finlands ekonomi. Skogen sysselsätter direkt 65.000 personer, och 20 procent av varuexporten är produkter från skogsindustrin. Över 600.000 personer, alltså var tionde finländare, äger skog.

Årligen avverkas i medeltal 70 procent av skogens tillväxt. Det här innebär att virkesförrådet ökar, så skogen binder mer kol än vad som frigörs i skogsbruket. I Metso-programmet har man satsat på skogens biologiska mångfald.

Skogen är viktig också för den enskilda människan. Nästan varje finländare drar nytta av skogen på ett eller annat sätt: säljer virke, plockar bär eller njuter av friluftslivet. Under coronakrisen har finländarnas förhållande till naturen stärkts ytterligare.

Det här har tagits i beaktande i de nya regionala skogsprogrammen. Skogsprogrammen har som mål att upprätthålla möjligheterna till rekreation och annan mångsidig användning av skogen, samtidigt som man tryggar möjligheterna till näringsverksamhet som bygger på skog.

Grön tillväxt, kompetens och innovationer

I de regionala skogsprogrammen betonas skogsbruket och annan användning av skogen, biologisk mångfald och vattenvård och landskapets egna behov och utgångspunkter. Gemensamma mål i programmen är att skogarna ska användas mångsidigt, hållbart och på ett sätt som beaktar många värderingar. Programmen strävar också efter att lönsamheten, uppskattningen och förutsättningarna att använda skogen ska bli bättre i landskapen.

Vid sidan av skogsbruk och traditionell virkesanvändning ska nya och mångsidiga skogsbaserade produkter och tjänster utvecklas. Målet i programmen är att öka träbyggandet, naturturismen och insamlingen av naturprodukter.

Programmen innehåller rikligt med åtgärder som stödjer skogsbaserad grön tillväxt och ekonomisk stimulans mot coronakrisen. Skogen betraktas som en viktig del av klimatlösningen, inte som ett problem.

– Den största klimatnyttan når man genom att sköta skogen och hålla den växtkraftig, förädla trä till långlivade produkter och ersätta icke-förnybara råvaror. En grön tillväxt förutsätter att skogarna hålls friska och växtkraftiga. Skogens framtid ser mångsidig och ljus ut, säger näringsdirektör Anssi Niskanen vid Finlands skogscentral.

De 14 regionala skogsprogrammen för 2021-2025 har förberetts i arbetsgrupper, workshoppar och diskussioner i fjol och i år. Cirka 600 personer från organisationer i skogssektorn och intressegrupper deltog. Respons på programmen har också samlats in genom en webbenkät och en utlåtanderunda. Programmen har godkänts av skogsråden på landskapsnivå.

De regionala skogsprogrammen verkställer EU:s och regionala strategiers mål bland annat när det gäller att öka den biologiska mångfalden, motverka klimatförändringen och utveckla landsbygden.

De nya regionala skogsprogrammen för perioden 2021-2025 finns på Skogscentralens webbplats.

Sprogram1
I de regionala skogsprogrammen betonas skogsbruket och annan användning av skogen, biologisk mångfald och vattenvård och landskapets egna behov och utgångspunkter. FOTO: Christoffer Thomasfolk

Österbottens nya skogsprogram

Det österbottniska skogsrådet inledde arbetet med uppdateringen av det regionala skogsprogrammet för drygt ett år sedan under devisen ”Välbefinnande ur en välmående skog skapar välfärd”. Med det vill man poängtera att skogstillgångarna är en naturresurs som används på ett hållbart och mångsidigt sätt. Skogen har ekonomisk betydelse ur ett ägarperspektiv, den är viktig för bevarandet av miljö- och naturvärden och den får en alltmer framträdande roll i klimattalkot.

Strukturen i det österbottniska skogsprogrammet följer samma uppbyggnad som den nationella skogsstrategin med åtta tyngdpunktsområden och två genomgående teman. Två delområden som stiger tydligt fram i skogsprogrammet är resurseffektiv och hållbar skogsvård samt naturvård i ekonomiskogar och skogarnas ekologiska mångfald.

Skogsbranschen är enig om att välskötta skogar är det effektivaste vapnet mot klimatförändringen och insektsangrepp samtidigt som virkesförrådet ökar.

Frivilligt skydd av skog och naturvärden lyfts fram via nationella program som Metso och Helmi. Markägare kan söka ersättning för värdefulla livsmiljöer och skyddsobjekt på bestämd tid eller permanent. Andelen död ved har blivit en allt viktigare ingrediens för den biologiska mångfalden. Även hänsyn till sjöar och vattendrag betraktas som en intimt förknippad del av skogsvården.

Totalt innehåller skogsprogrammet 72 åtgärdsförslag som man planerar igångsätta under perioden 2021-2025. En del av dessa kan förverkligas genom riktade insatser av skogsbranschens aktörer, andra är beroende av extern projektfinansiering. Dessutom finns allmänna målsättningar där man hoppas få draghjälp av nationella rekommendationer eller internationella avtal. Till denna grupp hör exempelvis ökad användning av biobränslen och ökat träbyggande.

Resultatet av skogsprogrammets riktlinjer och åtgärdsförslag ser man i efterhand via statistik som samlas in av offentliga aktörer som Naturresursinstitutet Luke, Skogscentralen och Skatteförvaltningen. Statistiken belyser exempelvis avverkningar, skogsvårdsåtgärder registrerade via Kemera-systemet, industrins råvaruanvändning och uppgifter om skogsägarkåren.

Nylands skogsprogram klart

Nylands skogsprogram för åren 2021-2025 är färdigt. I arbetsprogrammet för det första genomförandeåret har Nylands skogsråd lyft fram temat klimatsmart skogsbruk.

Åtgärder som bygger ett klimatsmart skogsbruk kan vara mycket mångsidiga. De kan vara goda skogsvårdsåtgärder som utförs i rätt tid, val i anslutning till byggande som avgjorts genom planläggning, mångsidig användning av alla kommunikationsverktyg, effektivt utnyttjande av skogs- och naturinformation eller till exempel utvecklingsåtgärder i anslutning till logistiken.

Skogsprogrammets innehåll, mål och åtgärder har byggts upp i god anda i samarbete med människor och organisationer som representerar mycket olika synpunkter, önskemål och mål.

Samarbete är en styrka, också när det gäller genomförandet av skogsprogrammet. De ambitiösa målen för skogsprogrammet kan endast nås och åtgärderna genomföras när upphovsmännen och andra program som styr landskapets utveckling diskuterar och arbetar för att uppnå det gemensamma målet.

– Det här skogsprogrammet är inte heltäckande, men det beskriver viljan att utveckla skogsbranschen i Nyland. Skogsrådet följer upp hur de viktigaste målen för programmet nås. Uppföljningsuppgifterna analyseras och vid behov uppdateras protokollen i programmet, säger Ahti Hurmalainen, Nylands skogsråds ordförande.

Skogsprogrammet tar vid efter de tidigare skogsprogrammen och de mål och genomförda åtgärder som funnits i dem.