Arkiv

SLC - Foertur 02
Begreppet skärgård ska moderniseras

De nuvarande kriterierna för begreppet skärgård är luddiga och beaktar inte dagens skärgårdsliv. Statsrådets skärgårdsdelegation har tillsatt en arbetsgrupp som ska ta fram kriterier som bättre beskriver skärgården och skärgårdskommunerna.

SLC - 81581537 10157233830007991 8134110425840091136 O
Frankrike får polisstyrka mot angrepp på lantgårdar

Brottsligheten på landsbygden fortsätter att öka i flera EU-länder. I Frankrike ställer inrikesminister Christophe Castaner upp en specialenhet som ska skydda jordbrukarna mot stölder och direkta angrepp från bland annat djurrättsaktivister.

Anmälan om djurantal för 2019 kan göras fram till 17.2

Jordbrukarna kan nu anmäla antalet svin, fjäderfän, hästar och ponnyer som de hade i sin besittning år 2019 i e-tjänsten Vipu. Anmälningstiden går ut 17.2.

Ersättning för djurens välbefinnande kan sökas fram till den 31 januari

En förbindelse om ersättning för djurens välbefinnande kan sökas i e-tjänsten Vipu fram till 31.1. Ersättning för år 2020 kan sökas av nöt-, svin-, får-, get- och fjäderfägårdar.

Spårsnö blev åländska vargens fall

När det äntligen kom spårsnö på Åland lyckades ett jaktlag bestående av ett 30-tal jägare fälla den varg som sannolikt dödade flera får i början på hösten. Vargen fälldes dagarna mellan jul och nyår i Hammarland på västra Åland i samma kommun där fåren revs och där vargen flera gånger har setts.

SLC - Anders Portin
Anders Portin utsedd till specialmedarbetare

SLC:s skogsombudsman Anders Portin har kallats till specialmedarbetare för ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist.

Djurstöds-info 2020 i Nyland

Djurstöds-info 2020 ordnas på Saaris gård (Keuda) i Mäntsälä (Paroninkuja 20, 04920 Mäntsälä) tisdag 14.1 kl.9-15.

SLC - Farmers Defence Force
Holländska bönder stämplas som terrorister

I Nederländerna vidgas motsättningarna mellan miljö- och djurrättsorganisationerna och jordbrukarna. I hotfulla brev uppmanas jordbrukarna att sluta med sin ”terroristiska” verksamhet. I annat fall väntar nya brandanslag och sabotage på gårdarna.

Lantmäteriverkets offentliga kungörelser flyttas till webbplats

Lantmäteriverket publicerar nu offentliga kungörelser och allmänna tillkännagivanden på sin webbplats. Kungörelserna har tidigare publicerats i Officiella tidningen.

Suomi.fi-fullmakten tas stegvis i bruk i Livsmedelsverkets e-tjänster

Skatteförvaltningens Katso-kod och Katso-auktorisering ersätts stegvis under år 2020 med Suomi.fi-identifikation och fullmakt som tillhandahålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Ändringen gäller Livsmedelsverkets e-tjänster Hyrrä, Nekka och Livsmedelsanmälningar. Vipu-tjänsten berörs inte av förändringarna.

Minister Leppä på turné med fokus på klimatfrågor inom naturresurssektorn

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä kommer att resa runt om i Finland under 2020 med klimat och naturresursekonomi som tema.