Arkiv

SLC - Dsc03278
ÅPF satsar på skatteservice

Nu startar Ålands Producentförbund det helägda dotterbolaget Landsbygdens Skattetjänst Ab med inriktning på jord- och skogsbruk. En förhoppning är förstås att det nya bolaget också ska bli en inkomstkälla för ÅPF, som länge haft svårt att få sin ekonomi att gå ihop.

SLC - Hostm16
Många viktiga frågor för ÖSP att bevaka under kommande året

Högre krav på klimat- och miljösatsningar och kolsänkor kontra utsläpp. Det är många frågor som producentorganisationerna måste bevaka framöver. Det konstaterades på ÖSP:s höstmöte där det också diskuterades ett tryck på att höja medlemsavgifterna.

Ministrar diskuterade stärkt djurskydd i EU

EU:s jordbruksministrar antog på tisdagen rådslutsatser för en enhetlig europeisk djurskyddsmärkning av livsmedel. Därmed underlättas konsumenternas val av matprodukter som produceras med djurskyddsvänliga metoder.

SLC - Lpx 174036
Konkursdrabbat USA-mejeri pressar producenter på pengar

De amerikanska mjölkproducenterna trodde knappt sina ögon. De har fått räkningar på flera tiotalstusen dollar för mjölk som de tidigare har levererat till den konkursdrabbade mejerijätten Dean Foods. Många är förtvivlade.

Förbindelsevillkoren för ersättning för djurens välbefinnande har publicerats

Förbindelsevillkoren för ersättning för djurens välbefinnande finns att få på webbplatsen livsmedelsverket.fi. De jordbrukare som tänker ansöka om förbindelse om ersättning för djurens välbefinnande ska studera förbindelsevillkoren och följa dem från och med 1.1.2021, påpekar Livsmedelsverket.

SLC - Hostm1
Långgård: Större stöd för inhemsk matproduktion – men priserna stampar på stället

År 2020 går till historien som året då hela världen omskakades av coronaviruset. Men pandemin bidrog också till ett ökat stöd för inhemsk matproduktion, sa ÖSP:s ordförande Tomas Långgård i sitt välkomsttal på höstmötet i tisdags.

SLC - Vilsack Whitehouse Pete Souza 20120131 Vilsack
Joe Biden nominerade Vilsack till agrarminister

Den före detta Iowa-guvernören och jordbruksministern Tom Vilsack återgår till sitt gamla jobb under president Joe Biden. Vilsack tjänade som president Barack Obamas jordbruksminister under perioden 2009 till 2017.

EU löste budgettvisten med Ungern och Polen

Efter flera veckors motsättningar har EU enats i budgettvisten med Ungern och Polen. En intervention av ordförandelandet Tyskland på toppmötet i Bryssel fick de båda regeringarna att ge upp sin blockad mot EU-budgeten och fonden med coronastöden.

SLC - Woodcity Ilmakuva 140110 2
Utredning: Träbyggandet ökar också i år

Antalet trähöghusprojekt i Finland har fortsatt att öka jämfört med förra året, visar en utredning som gjordes på uppdrag av miljöministeriet. Förra året planerades 7.500 nya trähöghuslägenheter. Antalet har nu stigit till 8.300. Största delen av trähöghusprojekten finns inom huvudstadsregionen och Birkaland.

SLC - Biokol1
Biokolets potential som jordförbättrande kolsänka undersöks i västra Nyland

Användning av biokol och biostimulanter som jordförbättringsmedel är ett modernt ämne som nyligen speglades på ett webbinarium i EkoNu 3.0-projektets regi. Den västnyländska ekologiska jordbrukaren Nina Långstedt är något av en pionjär i sammanhanget.

Förädlingsvärdet inom lantbruket i år på samma nivå som ifjol

Värdet av spannmåls- och foderväxter i löpande priser rasade år 2020 med nästan 30 procent jämfört med år 2019, uppger Statistikcentralen.

Idéfestivalen bjuder in till diskussion om ett bra liv på landsbygden

Människor i olika åldrar och av olika bakgrund bjuds in att förbättra den finländska diskussionskulturen i kampanjen ”Idéfestival Diskussioner om ett bra liv på landsbygden”. Alla aktörer med verksamhet på landsbygden utmanas att delta. Med kampanjen vill man speciellt lyfta fram ungdomars röster och ta med dem i landsbygdsutvecklingen.