Mickels Gard
Prisbelönade Mickels Gård roade ung och gammal under Skördefesten i slutet av september. Många besökare betalade extra för att besöka den gamla mangårdsbyggnaden som varit svårt förfallen men nu har renoverats ända från stenfoten. När gamla tapeter togs bort hittade man inomhus också unika handgjorda målningar av legendariske Närpesbon Gabriel Ivars, som på Åland blev känd som ”Målar-Gabriel”.
Jordbruk Livet på landet

Limonadfabrikör leder
Skördefestens Vänner

Vid åländska Skördefestens Vänners höstmöte den 19 november valdes företagaren Tony Asumaa från Lemland till ny ordförande.

Asumaa som kommer från Sydösterbotten var tidigare mest känd som internationell fotbollsdomare. År 2014 startade han Amalias Limonadfabrik som är en av få i Finland med hantverksmässig tillverkning av drycker med inhemska bär som huvudsaklig råvara.

Under den föregående mandatperioden 2015-2019 var Asumaa minister i Ålands landskapsregering, men i samband med lagtingsvalet i fjol lämnade han landskapspolitiken för att satsa på sitt företag, som också har börjat marknadsföra sina produkter på fastlandet.

Han har också tagit över företaget Johannas hembageri, som vid sidan om bakandet driver ett café i Finström Grelsby.

I Skördefestens Vänners styrelse sitter också föreningens förra verksamhetsledare Liz Mattsson som i fjol på hösten valdes in i lagtinget, Jonas Jakobsson som är en av grundarna till mikrobryggeriet Open Water Brewery, Erika Gustafsson som leder ett åländskt projekt för gastroturism samt Madelen Karlström och Stefanie Björkman.

Succégården Mickels Skördefestupplevelse

I samband med mötet delade föreningen också ut priset för årets Skördefestupplevelse. Pristagaren hade röstats fram av Skördefestens besökare via ett inlägg på Facebook.

Vinnare blev Mickels Gård i Jomala Gottby med följande motivering: ”En gård för hela familjen där inte bara djuren var mest spännande, utan även huset med målningar och allehanda prylar och möbler. Det fanns mycket att se och göra, även god mat att äta. Med djuren nära och den familjära stämningen, lyckades de skapa en oas med bra utrymme för alla i dessa pandemitider. De var nykomlingar som gjorde succé direkt.”

Priset togs emot av Barbro Karlsson, som är mamma och svärmor till gårdens nuvarande ägare Simon och Hanna Karlsson, som var upptagna med förberedelser inför förra helgens julmarknad.

Mickels Gård medverkade i år första gången med på Skördefesten och gjorde succé direkt med sina många tusen besökare.

”Ålandsbonden” Simon Karlsson har dock sedan flera år specialiserat sig på köttuppfödning med inriktning på rasen Hereford. I somras öppnades dessutom ett sommarcafé där besökarna också kunde bekanta sig med gårdens djur.