Arkiv

SLC - Markpackning1
Undvik markpackning med god planering

Markpackning till följd av allt tyngre maskiner ger försämrad avkastning och vatteninfiltration. Genom att välja rätt tidpunkt för bearbetning och satsa på markstrukturen kunde packningen minskas.

Macron medger miss med glyfosat

Frankrikes president Emmanuel Macron beklagar offentligt att han inte lyckades infria sitt löfte att förbjuda glyfosat. Den franska presidenten lovade redan 2017 att förbjuda glyfosat inom tre år.

SLC - Lpx 178962
Efsa omprövar nöddispenser för neonikotinoider inom EU

Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa kommer att ompröva alla nöddispenser som medlemsländerna beviljar för neonikotinoider inom sockerbetsodlingen. Anledningen är att nöddispenserna ständigt blir fler.

Ryssland klarar sig bra utan importerad EU-mjölk

Rysslands mjölkmarknad var länge starkt beroende av importvara från Europa. Numera har situationen ändrat. Landet har byggt upp en stark och modern mejeriindustri.

SLC - Slcfmge1
SLC:s fullmäktige höll hybridmöte

SLC:s fullmäktige möttes på tisdagen. Det var ett fullmäktigemöte som igen hölls som ett så kallat hybridmöte där de flesta fullmäktigeledamöter deltog på distans. Vid mötet meddelade SLC:s förbundsordförande Mats Nylund om läget med SLC:s ekonomi och de anpassningsåtgärder man tagit till.

SLC - Slcfmge2
SLC:s fullmäktige: Starkare tillsammans – råvaror till finländarna i alla lägen

– Tillsammans är jord- och skogsbrukarna starkare. Ett skäligt producentpris och rimliga produktionskostnader är ännu idag, 75 år efter SLC:s grundande, ett av producentorganisationernas viktigaste mål. I nuläget är producenternas andel av priset ännu i många fall otillräckligt och SLC fortsätter arbeta för att stärka producenternas ställning i livsmedelskedjan, säger Kristian Westerholm, ordförande för SLC:s förbundsfullmäktige, som på tisdagen sammanträdde till höstmöte.

SLC - 20201006 Ep 105850 E Ldi 018
Copa-Cogeca efterlyser klarhet om gröna given

EU-kommissionen levererar fortfarande luddiga tolkningar om den kommande CAP-reformen och jord-till-bord -strategin (FtF). Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca upprepar sina krav på en detaljerad konsekvensanalys.

Norrback: Ineffektiv miljöförvaltning ingens fördel

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) har lämnat in ett skriftligt spörsmål om anmälningsförfarande enligt miljöskyddslagen.

SLC - Mats Nylund 2020 6
SLC tvingas säga upp personal

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, har sagt upp två personer. En person som jobbar med intressebevakningen och en som jobbar vid medlemstidningen Landsbygdens Folk.

SLC - Img 4911
Ärternas grobarhet inger mest bekymmer i utsädets kvalitet

Den svåra växt- och trösksäsongen gav orsak till tvivel om utsädets kvalitet. Än så länge har endast ärternas lägre grobarhet jämfört med tidigare säsonger framkommit av Livsmedelsverkets utsädeslaboratoriums resultat.

Vision för nationell vattentjänstreform på remiss

År 2021 startar arbetet med en nationell reform av vattentjänsterna. Jord- och skogsbruksministeriet har sänt en vision och ett utkast till genomförandeprogram på remiss.

SLC - Bay Wa Osthafen Regensburg
FAO-matindexet steg till rekordnivå

Under det senaste halvåret har världsmarknadspriserna för livsmedel stigit kännbart. I november steg FAO:s matprisindex till den högsta nivån sedan december 2014. Den senaste månaden steg indexet med 6,4 procent.