Pumparec1
Livet på landet

Pumparätter lyser upp
på tallriken i höstmörkret

Kycklingsoppa med pumpa

4 stora kycklingben

350 gr skalad pumpa

150 gr gröna bönor

150 gr kidneybönor/bondbönor

3 selleristjälkar

1 lök 

4 vitlöksklyftor

1 knippe rosmarin

Persilja

1 dl vitt vin

2 msk kycklingfond/buljongtärning

Salt, peppar

Salta och peppra kycklingbenen och sätt i en smord form. Tillsätt hackad lök, vitlök och selleristjälkar och häll över vitt vin och 2 dl vatten, fond och en rosmarinkvist. Stek i ugnen på 180 grader i ca 50 minuter.

Sila av kycklingspadet i en kastrull och tillsätt skalade pumpabitar och bönor. Tillsätt vatten så att det täcker grönsakerna. Koka tills pumpan är mjuk och ta bort kycklingköttet från benen och tillsätt i soppan. Tillsätt finhackad persilja, smaka av med salt och peppar och servera med gott bröd.

Pumparec2
Friterade pumpasnacks

500 gr skalad pumpa

100 gr skorpmjöl

100 gr parmesan

50 gr ost till fyllning, ev. Aura mögelost

1 msk persilja

1 ägg

2 msk olivolja

1 tsk salt

Svartpeppar

0,7 dl olja för fritering

Skiva pumpan i 1 cm tjocka skivor, lägg på ett bakplåtspapper och ringla 1 msk olivolja över. Grädda i ca 25 minuter, tills de är mjuka i 180 grader. Ta ur ugnen och mosa i en skål. Tillsätt riven parmesanost, 50 gr skorpmjöl, 1 ägg, finhackad persilja och vispa med en elvisp till en slät massa.

Skär osten (mögelosten) i små 1 cm kuber. Rulla ihop pumpadegen till bollar, tryck in en ostkub och rulla slät. Rulla bollarna i resten av skorpmjölet och fritera i några minuter i frityrolja uppvärmd till ca 180 gr. Lägg på hushållspapper för att rinna av. Servera till julglöggen.

Pumparec3
Kåldolmar med asiatisk touch

1 savojkål

400 gr malet kött

1 squash

1 lök

3 vitlöksklyftor

3 msk soja

2 tsk korianderpulver

2 tsk spiskummin

2 tsk chilipulver/färsk

2 msk agavesirap/vanlig sirap

Olja för stekning

Fräs finhackad lök, riven squash, vitlök, soja och kryddor i olja i en stor stekpanna och tillsätt malet kött och fräs tills genomstekt. Sätt en stor kastrull att koka, lossa kålbladen försiktigt och ta bort den grova delen (går bra att finhacka och fräsa med malet kött). Sätt bladen i kokande vatten och låt koka några minuter tills de mjuknat.

Fyll bladen med det stekta köttet och rulla ihop. Sätt i en smord ugnspanna och ringla sirapen över. Grädda i ugnen 180 grader i ca 35 minuter. Servera med pumpa-potatismos och lingonsylt.

Pumpa-potatismos

500 gr skalad pumpa

800 gr skalad potatis

50 gr smör

Salt och peppar

Koka pumpa och potatis tills mjuka, häll av vattnet och vispa ihop med smält smör. Smaka av med salt och peppar.

Pumparec4
Korngrynstimbal med pumpa och stekt fisk

150 gr korngryn

200 gr pumpa skalad

1 selleristjälk

1 lök

1 vitlöksklyfta

Persilja

500 gr abborrfilé/annan fisk

2 msk smör

0,5 dl torrt vitt vin

0,5 dl olivolja

Salt, peppar

Koka korngrynen i lättsaltat vatten i ca 25 minuters tills mjuka. Skala pumpan och skär i små kuber, ca 1 cm. Finhacka selleristjälk och lök, vitlök och stek i olivolja tillsammans med pumpakuberna och vitt vin i ca 20 minuter. Sila av vattnet av korngrynen och blanda med de andra grönsakerna och finhackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Fyll runda formar utan botten och tryck ihop. Salta och peppra fiskfiléerna och stek i smör. Servera med timbalen.