Matbok1
Boken Tack för maten, Mamma! är rykande färsk och kom från tryckeriet för ett par veckor sedan.
Livet på landet

Mattraditioner i
elegant förpackning

Boken ”Tack för maten, Mamma!” är njutningsfull att se på och bläddra i. Den innehåller recept som får det att vattnas i munnen.

Det är inte frågan om en kokbok i traditionell mening utan snarare en livsstilsbok som lyfter fram hållbara och välbeprövade mattraditioner och recept. Allt presenteras i vacker utformning med stämningsskapande bilder.

Författaren Daniela Andersson är mångkunnig journalist, fotograf, matentusiast men också jägare och agrolog.

Som en röd tråd genom boken löper livet på en gård på landsbygden där maten tillreds enligt gamla traditioner och utgående från vad naturens skafferi erbjuder.

Hushållningens filosofi går ut på att tillreda rätter från grunden – ofta rent bokstavligt genom jakt eller fiske.

Läsaren får följa mattraditioner enligt årstid hos familjen Landers på Marieberg gård vid Fagervikens strand i Ingå. Boken inleds med vårens nyfångade sik, murkelstuvning och påskmiddag för att sedan avrunda med julmeny, isfiske och harjakt med tillhörande recept.

Matbok2
Boken är rikligt illustrerad av Daniela Anderssons bilder på aptitliga rätter. Här en hargryta.

Mat enligt säsong

Idén till boken är Tomas Landers. Han är viltföretagare, gårdsägare och verksam inom skogsbranschen och ville med boken lyfta fram sin mammas gedigna matlagningskonst och kärleken till rena, lokala råvaror.

Mamma Carola Landers kan det här med att trolla fram enastående måltider utgående från vad som finns i frysen och i trädgårdslandet. Hon hör till den generation av kvinnor som lärt sig ta till vara allt och anpassa måltiderna efter årstid och säsong. I dag bor familjen Landers i tre generationer på Marieberg.

Många av recepten i boken är sådana som husmödrar på landsbygden i generationer lärt sig tillreda på känsla, men som kanske aldrig skrivits ner. Att få dessa recept dokumenterade är en av bokens stora förtjänster. Det finns recept som kan användas både till vardag och fest.

Bokens styrka är Anderssons snygga och välkomponerade bilder. I Eva Tordera Nuños grafiska utformning skapas en visuellt tilltalande helhet.

Recepten ackompanjeras av anekdoter och nedslag i familjen Landers traditioner. Familjefestligheter och högtider varvas med potatisupptagning och jakt.

Landsbygdsidyllen ger också rum för rejäla tag som snabbkurs i hur man skinnar en lake, plockar en and eller tillreder älgtunga.

Alla rätter har provlagats

För bokens förverkligande står i första hand Daniela Andersson som både skrivit boken, fotograferat och tillrett alla recept. Till sin hjälp har hon haft Ingå Marthaförening som står som utgivare för boken.

Ingå Marthaförening har också skött finansieringen av boken genom understöd av ett flertal stiftelser. Martharörelsen är idag känd för att sprida kunskap om miljöfrågor, traditionellt kunnande och hållbar livsstil och i det sammanhanget passar boken bra in.

Om boken genererar en vinst används medlen till närmatsrelaterade projekt för barn och unga i Ingå.

Bok: Tack för maten, Mamma!
Författare och fotograf: Daniela Andersson
Utgivare: Ingå Marthaförening
Boken kan köpas här:
Ingå: K-Market Lantis, Rosalinda (Strand), Cafe Wilhelmsdal och Degerby Igor museishop.
Kyrkslätt: Luckan samt Gårdsboden.
Raseborg: Toppen bokhandel i Ekenäs, Karis Bok och papper, Luckan Raseborg i Karis.
Hangö: Tias bok.
Sibbo: Sibbo Bokhandel.
Borgå: Mikrokulma. OBS! Pga coronaläget har Kulturhuset Grand/Luckan i Borgå varit tvungen att stänga sina dörrar för resten av året. Så ingen bokförsäljning där innan jul men nog i januari igen. Borgåborna hittar boken således i Mikrokulma.
Lovisa: Lovisa Bokhandel.
Kimitoön: Pappersboden Kimito och Café Vivan Söderlångvik Gård i Dragsfjärd.
Åbo: Akademiska bokhandeln.
Helsingfors: Akademiska bokhandeln.
Hagalund: Akademiska bokhandeln.
Vasa: Akademiska bokhandeln. Åland: Mariehamns bokhandel.