Arkiv

EU ska fokusera på miljökrav och lokal mat

EU borde stärka marknadsföringen av lokala livsmedel och införa en EU-märkning för djurvälfärd. Det föreslog Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner som var värd för EU:s ministermöte i Koblenz, där floderna Rhen och Mosel möts.

SLC - Vitkindw
Skjutning och fågelåkrar två åtgärder som föreslås för att hantera de vitkindade gässen

Arbetsgruppen för vitkindade gäss redogjorde på tisdagseftermiddagen för vad man kommit fram till. I skrämselmetoderna som föreslås ingår skjutning och anläggning av fågelåkrar. De två berörda ministerierna är också överens om att man på EU-nivå ska jobba för att den vitkindade gåsen på sikt ska bli ett jaktbart vilt i EU.

SLC - Vete
Bestånden mognar långsamt för skörd

Det varierande vädret under försommaren visar sig nu i form av ojämn mognad, skriver ProAgria Keskusten Liitto i sin senaste växtodlingsrapport. Beståndens utveckling är 7–10 dygn senare än normalt i hela landet, i Satakunta och Tavastland mera än så.

SLC - Pals
Pälsfarmare tror på framtiden: ”Förnuftet kommer att segra”

För några veckor sedan beslöt SDP att partiet ska arbeta mot ett förbud mot pälsnäringen i Finland. Beslutet kom som en chock för hela näringen, säger pälsfarmaren Mikael Knuts i Pedersöre. Men i det långa loppet tror han förnuftet segrar.

SLC - Mickel Nystromw
Stamvårdande jakt på varg får stort understöd

Ett medborgarinitiativ om att inleda stamvårdande jakt på varg och förhindra vargskador har på några dygn samlat närmare 42.000 underskrifter. SLC vädjar nu till dem som upplever den nuvarande vargsituationen som ohållbar att underteckna medborgarinitiativet. Målsättningen är att det bereds en lag som skapar ramar för inledande av stamvårdande vargjakt redan under vintern 2020-2021.

SLC - Oljehampa 1 A Webben
Odlingen av oljehampa får en boost

Trans Farm investerar i en ny förädlingsanläggning för oljehampafrön. Företaget blir ett bearbetande mellanled mellan odlarna och livsmedels- och foderindustrin. Nya odlingskontrakt görs från och med september.

Ledaren: Ett exempel på hur man förstör en diskussion innan den ens inletts

Förra veckan skrev Helsingfors stadsfullmäktiges ordförande Otso Kivekäs (Grön) på Facebook att de största problemen när det gäller övergödningen av Östersjön är Polen, Danmark och sydvästra Finlands lantbruk. Förra veckan skrev Helsingfors stadsfullmäktiges ordförande Otso Kivekäs (Grön) på Facebook att de största problemen när det gäller övergödningen av Östersjön är Polen, Danmark och sydvästra Finlands lantbruk. Kivekäs kommer med en rad faktafel, skriver Staffan Pehrman i veckans ledare.

SLC - Jessw
Jess!

Vinterjakt på tjäder och orre tillåts inom ett större område

Jord- och skogsbruksministeriet har beslutat om jakttiderna för skogshönsfåglar för den jaktsäsong som börjar den 10 september. Naturresursinstitutets vilttriangelinventeringar i somras visar att populationerna av tjäder och orre har börjat öka under de senaste tjugo åren särskilt i Norra Finland. I somras var häckningen i regel rätt så lyckad i hela landet.

SLC - Dsc02271
Biokol ska testas på Åland i världsunikt energiprojekt

Som ett led i projektet att göra Åland till en världsunik demoplattform för hur ett helt samhälle kan fungera enbart med förnybar energi utreds nu möjligheterna att tillsammans med jordbrukare utnyttja biokol som kolsänka och att minska näringsläckaget samt förbättra odlingsmarkens struktur.

Nya skogsdata om privatskogarna  i  Naguområdet

Nya skogsdata om privatskogarna i  Naguområdet har publicerats i Skogscentralens e-tjänst MinSkog.fi. Där kan skogsägarna se var det går att avverka och var det finns behov av skogsvård.

SLC - Wwfprojekt
Över en halv kilometer bottendammar byggs i Sjundeå

På initiativ av markägare i Pölans i Sjundeå byggs nu över en serie av bottendammar i ett åkerdike. Målet med byggprojektet som leds av WWF är att förhindra att näringsämnen rinner från Bocksbäcken till Sjundeå å och Östersjön.