Arkiv

I Nyland ökar de planerade avverkningsvolymerna något

Coronapandemin har inte påverkat skogsägarnas intresse för att avverka i Nyland. Enligt de avverkningsplaner som kommit in till Finlands skogscentral under perioden januari-augusti ökar avverkningsvolymen med cirka åtta procent jämfört med motsvarande period år 2019 och är på ungefär samma nivå som genomsnittet för de fem senaste åren.

SLC - Lpx 162063
EU:s ekoförordning kommer först 2022

EU:s nya ekoförordning försenas med ett år. Agrarkommissionär Janusz Woiciechowski föreslår att den reformerade ekolagstiftningen ska träda i kraft först i början av januari 2022. Det ska främja en mjukare övergång till de nya bestämmelserna.

EU-beslut om CAP-reformen kan dröja i väntan på budget

EU-kommissionen och medlemsländerna har enats om en tvåårig övergångsförordning för jordbrukspolitiken CAP. Trots detta kan tiden bli knapp, då parlamentet ännu måste ge sitt samtycke. Det befarar den finländska EU-parlamentarikern Elsi Katainen (Renew Europe/Centern), som är parlamentets chefsförhandlare för CAP-övergångsförordningen.

SLC - Hastar Img 7792
En ny guide till hjälp för häststallens miljöskydd

Inom ramen för Sjundeå å 2030- och Hiidenvesi restaureringsprojekt, har man under detta år inlett ett pilotprojekt gällande miljörådgivning för häststall. Som den första åtgärden i projektet har man publicerat skriftligt informationsmaterial gällande häststallens miljö- och vattenskydd.

Elektroniska tjänsten i Djurhållarregistret öppnas 2021

Den elektroniska tjänsten i Djurhållarregistret kommer att öppnas först år 2021 meddelar Livsmedelsverket.

Avbrott i tjänsten MinSkog.fi 9-11.9

Förnyandet av bakgrundssystemen till tjänsten MinSkog.fi kräver ett avbrott i tjänsten.

SLC - 300 Img 2111 12
Skogens svamp lockar på matbordet

Nu är bästa tid att plocka svamp, och här är perfekta recept för tillagningen.

Femte tilläggsbudgeten innehåller 30 miljoner för jordbrukare och trädgårdsodlare

​​​​Som en del av sin femte tilläggsbudget föreslår regeringen att understödet till jordbrukare och trädgårdsodlare på landsbygden kompletteras med 30 miljoner euro. Samtidigt minskas de uppskattade utgifterna för k​ostnadsstödet för företag med 30 miljoner euro.

Medborgarinitiativ för att inleda stamvårdande vargjakt har öppnat

​Ett medborgarinitiativ om att inleda stamvårdande jakt på varg och att förhindra vargskador har öppnat på webbtjänsten medborgarinitiativ.fi. Medborgarinitiativet kan undertecknas direkt i webbtjänsten eller genom att skriva ut blanketten på papper och skicka in den per post.

SLC - Acaw
Ålandsmejeriet siktar mot vinst trots tuffa tider

Efter ett tufft år med drygt 500.000 euro i förlust under 2019 ser Ålandsmejeriet ÅCA:s vd Joakim Blom nu optimistiskt på framtiden. – Utan coronapandemin skulle vi ha gjort ett plusresultat i år. Ännu har jag inte kastat yxan i sjön för den målsättningen, men man vet ju aldrig vilka nya överraskningar hösten kan bjuda på.

SLC - Okw
Johan Fors sköter Österbottens Kötts kundrelationer till mjölkgårdar

Det finns en beställning för tjänsten som kundrelationschef för mjölkgårdar på Österbottens Kött, säger andelslagets anskaffningschef Kim Tarvonen. Pedersörebon Johan Fors tar över det nya uppdraget.

Protester beledsagade ministermöte i Koblenz

De europeiska jordbruksministrarnas informella möte i Koblenz var inte bara idyll. Sammankomsten präglades av ljudliga, protesterande bönder som anlände till platsen i sina traktorer. Greenpeace och andra miljögrupper var också på plats.