Arkiv

Jordbrukets lönsamhet så gott som oförändrad

Inga större förändringar förväntas inom jordbrukets lönsamhet i år, visar Naturresursinstitutet Lukes prognos. Den genomsnittliga företagarinkomsten är 15.700 euro, vilket är 36 procent under målsättningen.

SLC - Ath
En miljon högre krisstöd för åländska jordbruket

I en fjärde tilläggsbudget för 2020 föreslår Ålands landskapsregering att bevillningsfullmakten för jordbruksinvesteringarnas räntestödslån höjs från 1,5 till 2,5 miljoner euro. Höga transportkostnader är enligt Ålands Trädgårdshall ÅTH:s vd Tord Sarling den största konkurrensnackdelen för de åländska lantbruksproducenterna när det gäller export från Åland till fastlandet och där hjälper det inte med mera krisstöd.

Finländsk skogsmodell får stöd i EU-parlamentet

EU-parlamentets jordbruksutskott antog denna vecka en rapport om den kommande skogsstrategin. Resultatet är glädjande, eftersom texten framhåller de synpunkter som Finland eftersträvar inom skogspolitiken.

SLC - 21368614 1545781152147365 4617523646374190900 O
Kontroversiell testmetod uppges avslöja gensaxen

En ny testmetod som har utvecklats i USA kan avslöja om en växt har modifierats med hjälp av gensaxen. Det hävdar flera europeiska miljöorganisationer. Detta skulle slå ut argumenten att tillåta gensaxen för att modifieringen ändå är omöjlig att spåra.

Finland får en gemensam upphandlingsstrategi

Finlands första nationella strategi för offentlig upphandling är klar. Strategin ger aktörer som gör offentliga upphandlingar, såsom staten, kommuner och församlingar, konkreta verktyg för hållbar upphandling.

SLC - Gulf Livestock1 Rahmeh Fremantle 2016 01
Svårt skeppsbrott skapar debatt om djurtransporter

Ett transportfartyg som var lastat med 5.800 kvigor från Nya Zeeland kantrade och sjönk senaste vecka i en cyklon under en resa till Kina. Tragedin har föranlett häftig kritik mot Nya Zeelands export av levande boskap.

Varginitiativet är öppet till 21 september

Medborgarinitiativet om att inleda stamvårdande jakt på varg och att förhindra vargskador samlade 50.000 underskrifter på mindre än en vecka. Initiativet kommer att vara öppet till den 21 september, och kan undertecknas fram till dess.

Mercosuravtalet kanske öppnas igen

Debatten om EU:s handelsavtal med Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay går in i sin hetaste fas. Tysklands förbundskansler Angela Merkel tvivlar på avtalet i sin nuvarande form och kräver förändringar. EU:s jordbruksministrar är likaså skeptiska.

SLC - Torbjorn Eckerman
Åländsk biodlare nominerad till Nordiska rådets miljöpris 2020

En biodlare, sammanslutningen av de ekologiska lantbruksorganisationerna i Norden, en resebyrå och en klimatforskare finns bland de nominerade till Nordiska rådets miljöpris 2020. Vägarna till ökad biologisk mångfald är många.

SLC - 20200723 Ep 104239 A Dll 111
Mairead McGuinness blir Irlands EU-kommissionär

Den irländska EU-parlamentarikern Mairead McGuinnes blir ny ledamot i EU-kommissionen efter Phil Hogans avgång som handelskommissionär.

SLC - Dsc 1669
Permanent undantag för rökt kött och fisk i Finland

Europeiska kommissionen har utfärdat en förordning som permanent tillåter högre gränsvärden för halten av PAH-föreningar i kött- och fiskprodukter som rökts med traditionella metoder. Kommissionens beslut innebär att vi i Finland även i fortsättningen får sälja kött- och fiskprodukter som röks eller basturöks på traditionellt sätt, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Sommaravverkningar
Avverkningsplanerna i privatskog minskade i år

Mängden planerade avverkningar minskade under perioden januari-augusti i år jämfört med motsvarande tid i fjol. Mängden minskade med ungefär en fjärdedel från konjunkturtoppen 2018, uppger Finlands skogscentral.