Arkiv

SLC - 15233278116 F67Ca35055 O
Provisorisk lösning räddar WTO-förlikning

EU, Schweiz, Kina och talrika andra länder har inrättat en övergångslösning som återupprättar världshandelsorganisationen WTO:s appellationsdomstol. Därmed kan förlikningen i internationella handelstvister igen återupptas.

SLC - Genee4
Planera generationsväxlingen i god tid

Årets generationsväxlingskurser har lockat många deltagare i Österbotten. Ett bevis för jordbrukarna som ger över till en ny generation verkligen vill göra det på rätt sätt. Viktigaste rådet? Börja planera i god tid.

SLC - Munakunta
Sanna Muurama leder Munakuntas styrelse

Andelslaget Munakuntas styrelse har på sitt möte i januari valt Sanna Muurama, 48, från Rimito till sin ordförande.

Risk för svinpest från illegal import

Tio ton fläskkött från Kina har beslagtagits och bränts upp i Italien. Köttet hade kommit in illegalt genom hamnen i Rotterdam i Nederländerna. Enligt hälsomyndigheterna i Padova, strax väster om Venedig i norra Italien, var risken att köttet var smittat med afrikansk svinpest så stor att de inte kunde vänta på provresultat innan det förstördes.

SLC - Zambia
Regnmätare hjälper jordbrukare fatta rätt beslut i Zambia

Klimatförändringen för med sig allt värre översvämningar, stormar och torka i stora delar av världen. Enligt Världslivsmedelsprogrammet WFP har hälften av deras biståndshjälp de senaste tio åren gått till områden som drabbats av klimatrelaterade katastrofer, till en sammanlagd kostnad av 23 miljarder dollar.

SLC - Aittamaki
Metsäkoneyhtymä Aittamäki rullar vidare på fjärde årtiondet

Metsäkoneyhtymä Aittamäki i Uttermossa, Kristinestad har sedan 1979 utvecklats till ett omfattande familjeföretag med ett flertal skogsmaskiner.

SLC - Mullhalt 1
Mull ökar markens produktionspotential

Mull stabiliserar markens struktur, ökar dess kapacitet att lagra vatten, binder näringsämnen i växttillgänglig form och buffrar mot pH-förändringar. Av betydelse är också mullens positiva effekter på växthälsan. Mull består till hälften av kol. I jordklotets mullskikt binds mer kol än sammanlagt i det gröna växttäcket och i atmosfären. En anrikning av koldioxid i form av mull motverkar klimatförändringen.

SLC - Oss1
Oss bönder emellan: ”Jordbruket måste få en positivare bild”

Det öppna diskussionstillfället ”Oss bönder emellan” lockade än en gång många deltagare. Vid tillfället i Pedersöre presenterade SLC:s nya fullmäktigeordförande Kristian Westerholm sig för de österbottniska jordbrukarna.

SLC - Eggpac 1
Eggpac firar 30 år och generationsväxlar

Äggpackeriet Eggpac har jämna tre decennier på nacken. En generationsväxling håller på att genomföras stegvis så att grundarna Glenn och Ulrika Snåre överlåter rörelsen till sina barn Cecilia Cederberg och Dennis Snåre.

SLC - Lpx 117125
Avvecklingsstöd för grisbönder väcker intresse i Nederländerna

Den holländska regeringen försöker förtvivlat sänka utsläppen från landets många grisgårdar. För ändamålet har en premie lanserats för bönder som är beredda att avveckla sin produktion. Premien blev så populär att den genast övertecknades.

SLC - Deklaration 1
TEMA: Deklarationsråd 2019

Ett år har passerat och det har än en gång blivit dags att fundera på jord- och skogsbrukets deklarationer. En stor del är sig likt från föregående år, men några små förändringar finns det ändå att orda om i årets deklarationsråd i veckans Tema-nummer.

SLC - Deklaration 3
Jordbrukets deklaration

Skattemyndigheterna önskar att man i allt högre grad lämnar in sin deklaration elektroniskt på nätet. Ett smidigt alternativ för att sköta deklarationerna elektroniskt är att logga in i skatteförvaltningens e-tjänst MinSkatt. Man kan också surfa fram till elektroniska deklarationen via jord- och skogsbrukets sidor på skatt.fi eller använda adressen skatt.fi/skattedeklaration/2.