Arkiv

SLC - Forkalkyl Krister Hilden
Förkalkylerna för vårvete och raps är inte uppmuntrande

På årets första Greppa Marknaden-odlarträff i Vanda presenterades bland annat förkalkyler för säsongen 2020. Ekonomirådgivare Krister Hildén från NSL poängterade vikten av att noggrant följa upp sin egen gårds kostnader för att den vägen påverka lönsamheten.

SLC - Edeka Panne
Reklammiss retade bönder till blockad mot tysk matkedja

Den stora tyska matkedjan Edeka gjorde nyligen bort sig ordentligt med ett reklamplakat som skröt med billigast möjliga mat. De lokala bönderna handlade snabbt och blockerade det regionala centrallagret. I pressen blev bilderna till åtlöje.

SLC - Lpx 162047
Holländsk bondegrupp sammankallar till uppror

Den nederländska bondegruppen Farmers Defence Force planerar häftiga demonstrationer för den femte februari. Då ska premiärminister Mark Rutte och jordbruksminister Carola Schouten diskutera kväveproblem med jordbrukarna.

SLC - Arbetstid
Arbetstid

SLC - Dsc 8481
Italienska bönder kräver aktion mot importerade skadeinsekter

700 miljoner euro i skador och 48.000 jordbrukare drabbade av importerade skadeinsekter. Det är siffrorna som fått tio tusen italienska bönderna att samlas i Verona för att protestera. De vill att EU nu börjar stödja deras kamp. 2014 hittades den första asiatiska bärfisen i norra Italien. Nu, drygt fem år senare, har den spritt sig så mycket att många områden får hela sina skördar förstörda. Förra året började den även visa sig längre söderut.

SLC - Avverkning Ct
Långsammare tillväxt märktes i avverkningsplanerna i fjol

Anmälningarna om användning av skog visar att avverkningsplanerna minskade med en fjärdedel 2019 jämfört med 2018, uppger Finlands skogscentral. Framför allt minskade de planerade förnyelseavverkningarnas areal och mängden stock från dem.

Brexit förändrar inget omedelbart

– Det kommer inte att bli några förändringar omedelbart för EU:s jordbrukare på grund av Brexit. Allt förblir som det är nu fram till 31 december, säger ledamoten i EU:s jordbruksutskott Paolo De Castro till Landsbygdens Folk efter omröstningen i EU-parlamentet. Han konstaterar att Brexit är en av unionens mörkaste stunder, men han sätter stort hopp till chefsförhandlaren Michel Barnier, som varit jordbruksminister i Frankrike.

SLC - Husdjinfo7
Frågorna många när veterinär berättade om tillsynsarbetet

Hur tolkar ni om ett djur är smutsigt? Varför måste inspektioner göras oanmälda? Frågorna på stödinformation till husdjursgårdar var många när tillsynsveterinär Nanna Lindqvist redogjorde för hur hon och hennes kolleger utför djurskyddsgranskningar.

Allt fler väglag får pengar för reparation av enskilda vägar

Enligt Simo Takalammi från Vägföreningen i Finland finns det för närvarande pengar att dela ut till de snabbaste enskilda väglagen. I statsbudgeten har anvisats anslag på 20 miljoner euro för understöd till enskilda, det vill säga privata, vägar.

Ledare: Var fanns ni, djuraktivister?

Man kan säkert tala om en avvärjningsseger med tanke på att de 2.500 blårävar i Vittsar i Karleby, som skulle ha varit avelsdjur i Kina i dag, aldrig åkte iväg. De finländska pälsuppfödarna protesterade kraftigt mot exporten och vaktade den aktuella kinesiskt ägda farmen i Vittsar tills de litauiska lastbilarna lämnade orten tomma. Men var fanns alla landets djurskyddsaktivister då projektet ännu var aktuellt? De skulle ha haft ett ypperligt tillfälle att markera sin åsikt utgående från djurens välmående. Men det blev inte till mer än några späda yttringar.

Ledarstick: Överenskommelse att föredra för skogsindustrin

Trots sega förhandlingar hos riksförlikningsmannen hade inte parterna i arbetskonflikten inom skogsindustrin nått någon överenskommelse i början av veckan. Parterna uppgav att förhandlingarna återupptas fredag. Då har konflikten pågått en arbetsvecka. Det är arbetstagarnas deltagande i konkurrenskraftsavtalet som överenskommelsen nu hänger på.

SLC - Vskydd 1
Viktigt att växthusodlare ser över sina hygienrutiner

Hur kan växthusodlare effektivera det förebyggande arbetet för att undvika den besvärliga och internationellt spridda ToBRFV-smittan? Denna nyckelfråga var ett centralt diskussionsämne på ett växtskyddsseminarium i Närpes.