Arkiv

SLC - Deklaration 8
Skogsbrukets deklaration

Försäljning som beskattas som kapitalinkomst i skogsbruket är förutom stockar och massaved också flis, vedklabbar och julgranar. Även inkomster av packade vedklabbar räknas hit. Inkomster från avverkningsrester, skogsbränslen, barrträdskvistar till dekorationer, plogkäppar och dylikt räknas även de som skogens kapitalinkomst.

SLC - Deklaration 9
Mervärdesskattedeklaration

Mervärdesskatten skall redovisas enligt anvisningarna på blanketten ”Deklaration av skatter på eget initiativ 2019”. De efterfrågade mervärdesskatteuppgifterna är samma som tidigare år, fastän blanketten fick en förnyad layout i början av 2019.

Ansök om energiåterbäring senast den 2 mars

Ansökan om återbäring av accis på energiprodukter för skatteåret 2019 ska sökas senast 2.3.2020.

Skattenytt: Dubbel avskrivning enligt ny lag om skattelättnad

I praktiken berör ändringen skattedeklarationen först nästa år.

SLC - Bjornfrossa
Björnfrossa

SLC - Vaxtskyddsar 1
Växternas hälsa avgör vår framtid

Att satsa på växternas hälsa är att satsa på sin egen framtid. Det gäller helt bokstavligen, eftersom dålig växthälsa förorsakar förluster. Det vet alla som har haft skadeangrepp i sin trädgård, och för yrkesodlarna kan angrepp på växtligheten leda till stora ekonomiska förluster. Det här säger kanslichefen på jord- och skogsbruksministeriet Jaana Husu-Kallio på en information om FN:s internationella växtskyddsår i år. Året firas på Finlands initiativ.

SLC - Lplan1
Ta del av landskapsplanen innan det är för sent

Fram till den sista januari är Österbottens landskapsplan 2040 framlagd till påseende. Fram till det kan allmänheten lämna in anmärkningar om förslagen. I måndags fick markägare information om vikten av att ta del av planen som har direkt inverkan på markanvändningen.

Tilltagande EU-motstånd kan hota mercosuravtalet

Efter Österrike har nu också den belgiska provinsen Vallonien aviserat motstånd mot EU:s tilltänkta frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur.

EU:s agrarkommissionär försvarar jordbrukets budget

EU:s jordbruksbudget måste bevaras från nedskärningar i den kommande långtidsbudgeten. Kommissionens gröna avtal är en utmaning som samtidigt ställer växande krav på jordbruket, anser EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski.

SLC - Alandjordbruk
Primärnäringarna skyltfönstret som sätter mera snurr på Åland

Primärnäringarnas, livsmedelsindustrins och träförädlingens totala omsättning år 2018 var 241,3 miljoner euro och antalet anställda 872 personer. Omsättningen utgjorde 3,9 procent av Ålands bruttonationalprodukt och andelen anställda var 5,9 procent av den totala sysselsättningen.

HKScan uppdaterar slaktlinje för fjäderfä

HKScan investerar cirka 6 miljoner euro i att uppdatera slaktprocessen i fjäderfäslakteriet i Raumo, skriver koncernen i ett pressmeddelande. Efterfrågan på kött från fjäderfä fortsätter växa, och investeringen ska säkerställa tillgången på råvara.

Ledaren: Jordbruket måste få pröva sig fram

Många jordbrukare såväl som forskare och andra som är intresserade av miljö och klimat håller under de här tiderna på att kolla in och diskutera regenerativt jordbruk eller conservation agriculture, som det också kallas. Bland åtgärderna hör ingen eller minimal bearbetning av jorden och att hålla marken täckt av en mångfald av botten- och fånggrödor så länge som möjligt under året, helst hela året.