Arkiv

USA-minister vill inte veta av hormonförbud

EU:s förbud mot hormonbehandlat kött och klortvättad kyckling möter föga förståelse inom USA-regeringen. Det klargjorde USA:s jordbruksminister Sonny Perdue efter en träff med handelskommissionär Phil Hogan på måndagen i Bryssel.

SLC - Downing St Johnson
EU varnar britterna för övermod efter brexit

Denna veckas fredag träder Storbritannien officiellt ut ur det europeiska unionen. Då går också startskottet för förhandlingarna om nya handelsavtal. EU-kommissionen befarar att premiärminister Boris Johnson försöker spela ut USA och EU mot varandra.

SLC - Naturvardslagen Mats
Viktigt att SLC-medlemmarna engagerar sig i revidering av naturvårdslagstiftning

Revideringen av naturvårdslagstiftningen har nu inletts. I det inledande skedet ordnas ett samråd där allmänheten har möjlighet att framföra synpunkter. Utöver revideringen av naturvårdslagen och naturvårdsförordningen kommer en ny lag att beredas om ersättning av skador orsakade av arter som fridlysts med stöd av naturvårdslagen. Dessutom ska förfarandet för ekologisk kompensation utvecklas.

SLC - Yara 240120
SLC Nyland diskuterade gödselmarknaden med Yara

SLC Nylands styrelse diskuterade gödselmarknadsfrågor då man sammanträdde på Yaras huvudkontor i Esbo förra fredagen. Detta bland annat som ett led i uppföljningen av en motion från Ingå lokalavdelning till förbundets höstmöte.

SLC - Eu Council
EU:s jordbruksministrar accepterar den gröna given

EU:s jordbruksministrar diskuterade den gröna given under årets första ministermöte under kroatisk ledning. Helhetsintrycket och målen får i stort sett positiv kritik, men finansieringen ger anledning till förbehåll.

SLC - Kone Killeri Jarjestajat
Kone-Killeri återupplivas i Jyväskylä i höst

Efter en paus på ungefär ett par decennier kommer Kone-Killeri åter att arrangeras i Jyväskylä i höst. Utställningen går av stapeln den 8-10 oktober i Paviljonki i Jyväskylä, samma ställe där KoneAgria har ordnats.

SLC - Biogasarbetsgruppen
Biogasens utveckling hänger nu på lönsamheten

De största hindren för utbyggnad av biogas är att anläggningarnas lönsamhet än så länge är svaga. Det som påverkar lönsamheten är i synnerhet investeringskostnaderna, användnings- och servicekostnaderna samt priserna på råvara och de slutliga produkterna. Det här har den så kallade biogasarbetsgruppen kommit fram till i sin rapport, som fick offentlighet i början av veckan.

SLC - Lpx 156415
Tyskland bävar för svinpest och bygger stängsel mot öst

Den afrikanska svinpesten i Polen närmar sig obevekligt gränsen mot Tyskland. Stängsel upprättas med fart längs gränserna för att stoppa smittade vildsvin. EU:s jordbruksministrar diskuterade problemet på måndagen i Bryssel.

Ekoförbindelser kan sökas i år

De ekoförbindelser som ingicks år 2015 löper ut i april 2020. Vid vårens huvudstödansökan kan gårdarna ansöka om att deras förbindelse ska förlängas med ett år. Enligt utkastet till förordning som är på remiss går nya ekoförbindelser och tilläggsarealer att söka.

SLC - Mergus
Oro för sämre färjetrafik i Åboland

Odlare i Houtskär: Fler försämringar kan vara dödsstöt för inflyttningen.

Kolla era stödinkomster i ”Utbetalningshändelser”

Vissa läsare, som börjat deklarera, har blivit tvivelrådiga kring fjolårets stödinkomster. Som LF påpekade i förra veckans skattetema skickas inte längre årssammandraget över utbetalda stöd hem till gårdarna.

Bayer räknar med uppgörelse om glyfosat

Kemikoncernen Bayer kan möjligen se fram emot en uppgörelse i den långdragna USA-processen om glyfosat. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg tyder mycket på att raden av rättegångar kommer att avslutas med en uppgörelse i mångmiljardklassen.