Oss1
Förra veckan ordnades Oss bönder emellan i Vasa, Närpes och här i Pedersöre dit cirka 80 jordbrukare kom för att lyssna på aktuell information och diskutera. Förutom mat bjöds de också på ståuppkomik.
Jordbruk SLC

Oss bönder emellan:
”Jordbruket måste få
en positivare bild”

Det öppna diskussionstillfället ”Oss bönder emellan” lockade än en gång många deltagare. Vid tillfället i Pedersöre presenterade SLC:s nya fullmäktigeordförande Kristian Westerholm sig för de österbottniska jordbrukarna.

– Det här är faktiskt mitt första uppdrag som ordförande och det är en ära att få vara här. Jag har faktiskt släkt i Karleby och Terjärv så jag känner väl till den här regionen som jag dock besöker för sällan, säger Kristian Westerholm.

Westerholm blev nyligen vald till fullmäktigeordförande för SLC och gästade Oss bönder emellan i Pedersöre som lockade cirka åttio deltagare. Tillfällen ordnades också i Vasa och i Närpes förra veckan och totalt i alla tre deltog mellan 230-240 personer.

– Jag ser fram emot uppdraget som fullmäktigeordförande som i praktiken innebär att leda två möten per år. Men den stora arbetsinsatsen görs i och med att jag representerar fullmäktige på centralförbundets styrelsemöten, konstaterar han.

Han redogjorde i korthet om den aktuella jordbrukspolitiken och nämnde särskilt vikten av LPA.

– Vi ska vara tacksamma över vårt socialsystem som inte bara innebär pension utan också dagpenning och vi blir sjuka. Det är viktigt att vi har rätt nivå på LFÖPL-försäkringen. Dessutom jobbar min fru som LPA-ombud och hon skulle bli arg på mig om jag inte nämner något om förmånerna, säger Westerholm och skrattar.

Oss5
Kristian Westerholm gjorde sitt första officiella uppdrag i egenskap av fullmäktigeordförande för SLC när han gästade Oss bönder emellan i Pedersöre. Han betonade bland annat vikten av att alla bönder tar klimatdebatten trots att jordbruket av en del felaktigt utpekas som klimatbovar.

Aktivare på sociala medier

Men det som den nya ordföranden egentligen ville ha med sig från besöket till Österbotten var vägkost från deltagarna. Vilka förväntningar har medlemmarna på bonderörelsen och SLC?

Jan Anderssén tog upp frågan om opinionsbildning i kölvattnet av den pågående klimatdebatten.

– Jag anser att opinion i allt högre grad bildas på sociala medier. SLC och MTK borde verkligen ta sig en funderare på hur sociala medier fungerar, säger han.

Westerholm höll med om att alla båda organisationer borde aktivare vara med på sociala medier. Gällande klimatdebatten konstaterade han att alla bönder bör vara med och ta diskussionen.

– Vi kan inte sätta huvudet i sanden. Som mjölkbonde känner jag mig nästan illa berörd när klimatet diskuteras. Jag har uppfattat mig som en hjälte som producerar mat för närsamhället, men det sista halvåret är jag plötsligt utsedd till skurk.

– Det tar på humöret, SLC i stort måste orka ta debatten, men det gäller också var och en. Vi måste reagera när någon kläcker ur sig huvudlösa saker. Det är vi som har svaret och lösningarna, säger han.

ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog poängterade att SLC och ÖSP kontinuerligt haft kampanjer på sociala medier, men att arbetet kunde intensifieras.

– Vi borde lägga mer krut på det här och aktivare fundera på hur vi bättre når fram med våra budskap. Men det är en utmaning att försvara sig mot korta effektiva budskap.

Jonas Löv tog upp utmaningarna med två starka handelsaktörer på marknaden. Han vill se att producenterna riktar sig också till andra mindre aktörer.

– Jag anser att vi ska agera med alla aktörer på marknaden och förhandla med alla. Åtminstone i mina trakter tycker jag det har blivit lättare att sälja lokalt, svarade Westerholm.

Oss8
Jan Anderssén var en av cirka 80 jordbrukare som deltog i Oss bönder emellan i Pedersöre. Han konstaterade under diskussionen att det är viktigt att SLC och ÖSP är aktiva på sociala medier där opinionen bildas.

Resurserna bör diskuteras

Enligt Westerholm bör SLC och alla medlemmar kontinuerligt diskutera om resurserna används på rätt sätt. Intressebevakning kostar, men det är svårt att egentligen mäta hur väl den lyckas.

– Vi borde föra en kritisk diskussion om resursanvändningen. I dag har vi många lokalavdelningar och förbund och vi bör också fundera på om strukturerna är de rätta. I Nyland har vi slagit ihop lokalavdelningar och kanske en lokalavdelning per kommun kan räcka. Då kan det vara lättare att agera mot kommunen i många frågor, säger han.

Grunden för all intressebevakning är att medlemmarna orkar engagerar sig. Det gäller i synnerhet när antalet medlemmar minskar.

– Alla behövs och vi blir aldrig för många. Samtidigt är lönsamheten dålig, vi jobbar hårdare och det är inte lätt att engagera sig i bonderörelsen när frågorna blir svårare. Men det är viktigt att vi lyckas få med fotfolket, konstaterar Westerholm.

– Det behövs också förtroendevalda i företagen och därför är det viktigt att SLC hjälper till med att utbilda intresserade, fortsätter han.

Oss3
ÖSP:s viceordförande Niclas Sjöskog deltog i diskussionen som handlade bland annat om att jordbruket måste ge en positivare bild utåt. Närvaron på sociala medier är viktig.

Positivare bild

Westerholm tycker också att det är viktigt att SLC och MTK ger en positiv bild av jordbruket.

– Som det är nu tycker jag vi ger en för negativ bild av jordbruket. Det är klart det finns en poäng i att vara negativ och påvisa branschens problem och utmaningar, men det vore ändå viktigt att mera lyfta fram positiva saker så att dels en yngre generation blir intresserade av yrket.

Det är exakt vad ÖSP har gjort genom att ifjol utlysa tävlingen på Instagram där förbundet efterlyst vardagliga bilder från jordbrukarna under hashtaggen #osterbottenlevererar. Totalt publicerades 600 bilder och den som fått mest gilla varje månad har gått vidare till final.

Smeds gård i Sundom hade en bild som gillades av över 1.800 personer och andra bilder som fick stor spridning publicerades av Sofia Eriksson och Andreas Westerholm.

– Fortsätt att lägga ut bilder på sociala medier för det visar vad vi gör och det är bra att vi berättar själva, säger ÖSP:s ombudsman Fredrik Grannas.

Under kvällen i Pedersöre bjöds deltagarna på mat och ståuppkomik av Stefan Sandin samt information från förbundet.