Arkiv

SLC - Hankasalmi Laukaa Hires 35 Of 47
Metsä Group förvärvar naturobjekt som FSC kräver – för sina ägarmedlemmar

Metsä Group förvärvar naturobjekt som ersätter de skyddade arealer som FSC-skogscertifieringen förutsätter av skogsägarna. Den nya tjänsten till ägarmedlemmar tryggar att det skydd som förutsätts av deltagarna i FSC-skogscertifieringen.

SLC - 35278153780 77D60Cdd2D O
Luxemburg blir först i EU med förbud mot glyfosat

Storhertigdömet Luxemburg inför som första EU-land ett generellt förbud mot försäljning av växtskyddsmedel som baserar sig på glyfosat. Förbudet träder i kraft i början av februari, men lagerrester får ännu användas fram till slutet av 2020.

Sämre resultat än väntat för Atria

Atrias omsättning växer inte riktigt som väntat. Därför justeras tillväxtprognosen för 2019 nedåt och omsättningen uppskattas stanna på samma nivå som 2018.

Tyska grisbönder bävar för svinpesten

I Polen påträffas dagligen nya fall av afrikansk svinpest hos vildsvin. Enbart den senaste januariveckan anmäldes 20 nya fall. De tyska grisproducenterna förbereder sig för det värsta. Smittan lurar strax bakom den polska gränsen.

SLC - P041988 515222
Hogan eftersträvar bättre handelsrelationer med USA

Handelsrelationerna mellan EU och USA är inte de bästa. Det vill den nya EU-kommissionen ändra på. Handelskommissionär Phil Hogan premiärbesökte nyligen Washington för att pejla stämningarna inom Trump-regeringen.

SLC - Sockersakyla
Rekordstor sockerbetsskörd i fjol

Sockerbetsskörden steg under den senaste odlingssäsongen till 47,3 ton per hektar, vilket är en andraplacering efter den högsta hektarskörden någonsin för sockerbeta i Finland som var 48 ton år 2011. Mätt i sockermängd var 2019 dock bäst hittills med cirka 7,65 ton per hektar.

SLC - Farm1
Pälsnäringen behöver handlingsplan för framtida exportförsök

Det blev ingen export av avelsrävar från den kinesiskt ägda farmen i Karleby förra helgen. Något som gladde de demonstrerande finska pälsfarmarna. De visste tydligen inte vilka lagar som gäller i Finland, säger SÖP:s ordförande Kaj Wik.

Fågelinfluensa har påträffats i Tyskland

Fågelinfluensan H5N8 har nu också nått Tyskland. Viruset upptäcktes hos en vild bläsgås i nordöstra Tyskland, nära gränsen mot Polen. Tidigare har samma virusstam också påträffats i Polen, Tjeckien, Slovakien, Rumänien och Ungern.

SLC - Bj7 I8040
Protester, klimat och miljö präglar årets gröna vecka

Den internationella gröna veckan i Berlin sätter år efter år nya rekord. Detta år räknar arrangörerna in mer än 1.800 utställare från 72 länder. Parallellt rullar traktorer fram längs gatorna. Bönder från olika läger demonstrerar för sina mål.

Bredbandsstödet får fortsättning

Kommunikationsministeriet börjar bereda en fortsättning av det statliga stödet för utbyggnaden av bredband. Det är meningen att det nya stödprogrammet ska inledas 2021.

Utsädespartiernas slutliga grobarhetsresultat är klara

De slutliga grobarhetsresultaten för utsädespartier som sålts med förhandsgaranti är nu klara meddelar Livsmedelsverket.

Svag lönsamhet för lantbruket under 2018

Enligt naturresursinstitutets (Luke) lönsamhetsbokföring ökade lantbruks- och trädgårdsföretagens företagarinkomst under året 2018 med i medeltal ungefär åtta procent, till 17.500 euro årligen. Lönsamheten är fortfarande anspråkslös, vilket även påvisas av att avkastningen på det totala kapitalet var negativ med -1,6 procent.