Arkiv

SLC - Lauri Seppanen
Tvångsinlösning av mark torpederar äganderätten

Fallet med gården Saras marker i Käinby i Vanda, som staden nu tvångsinlöser till råmarkspris efter en mångårig tvist, upprör känslorna hos ägarsläkten Sarin i vars släkts ägo marken har varit i mer än 300 år. Både MTK och SLC har stött ägarna under hela processen och fallet har också fått uppmärksamhet i medierna. – Det här är en central markägarfråga som gäller alla medlemmar i MTK och SLC, säger Lauri Seppänen, en av dödsboets representanter och make till en av släktgårdens tre ägare.

Siiskonen ny ordförande för Landsbygdens stödpersonsnätverk

Pirjo Siiskonen är ny ordförande för Landsbygdens Stödpersonsnätverk.

Nationella stödpaketet undertecknades

Det nationella stödpaketet för 2020 undertecknades onsdag kväll kort före LF:s deadline.

Ledaren: Svår lönsamhet för svin trots efterfrågan

I förra veckans LF uttrycker ordföranden för SLC:s slaktdjursutskott sitt bekymmer över köttgårdarnas dåliga lönsamhet. Man kan inte annat än förundra sig storligen över varför situationen är som den är. Det gäller nötgårdarna där produktionen minskat men även svingårdarna, trots att exporten från EU till Kina och övriga Asien går på högvarv. Producenterna i de exportaggressiva EU-länderna producerar och levererar allt vad de hinner.

Ledarsticket: Regeringen står och faller med centern

Finland har fått en ny regering, som förhoppningsvis är funktionsduglig. Bakgrunden till vad som sist och slutligen ledde till regeringskrisen förra veckan är knappast utagerad, men för regeringsarbetets skull vore det kanske bäst att byken tvättas utanför regeringskabinetten. Resultatet av interpellationsdebatten kring den gröna utrikesministern Pekka Haavistos roll i planen att få hem barnen och deras familjer från flyktinglägret al Hol är visserligen öppet i skrivande stund.

SLC - Hostsadd
Minskad såddareal för råg och höstvete

Rågskörden hösten 2019 var den största på nästan trettio år. Dessvärre kommer 2020 inte att vara ett nytt rekordår, eftersom såddarealen för råg minskade med en tredjedel jämfört med ifjol. Med genomsnittliga skördenivåer räcker nästa rågskörd till för att täcka 70 procent av årsförbrukningen och en utmärkt skörd kan eventuellt räcka till för hela förbrukningen, uppger Naturresursinstitutet.

Priset på griskött slår nya rekord i Kina

Priset på griskött har nått nya rekordnivåer i Kina. Partipriset har stigit med 168 procent på ett år.

SLC - Lpx 134598
FAO:s matprisindex steg till rekordhög nivå

De globala livsmedelspriserna steg i november till sin högsta nivå sedan september 2017. Mest steg kött och växtoljor, men också sockerpriset började röra sig uppåt.

SLC - P041894 232805
Jordbruket ska bli nyckel till EU:s gröna omställning

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade på onsdagen sina planer för EU:s omställning till en klimatneutral ekonomi senast 2050. Jordbruket och skogsbruket hör till nyckelområdena i processen.

Förbindelsevillkoren för djurens välmående uppdateras

Förbindelsevillkoren för stödet för djurens välmående har uppdaterats från och med 1.1.2020. Den enda egentliga förändringen gäller förbättrande av grisningsförhållandena.

Slopad glasstillverkning ska ge ÅCA bättre lönsamhet

Ålandsmejeriet ÅCA slutar med sin glasstillverkning och minskar antalet yoghurtsmaker.

SLC - 20191205 Ep 096616 B Egz 131 19
Finlands budgetförslag förkastades i parlamentet

EU-ordförandelandet Finland har överlämnat sitt kompromissförslag till EU:s långtidsbudget 2021-2027 till den europeiska unionens institutioner. Mottagandet i parlamentet var kritiskt. Ordföranden för EU-parlamentets jordbruksutskott, tysken Norbert Lins, vill inte godta några som helst nedskärningar i EU:s jordbruksbudget.