Arkiv

SLC - Koiranohjaja Seija Kontunen Aino Ja Kansliapaallikko Jaana Husu Kallio
Tullens mathund Aino överträffar alla förväntningar

Finska Kennelklubben har premierat årets tjänstehundar på veckoslutets Hundmässa. Årets tullhund är Finlands första mathund Aino. Fram till slutet av oktober hade Aino upptäckt 1.700 kilo förbjudna kött- och mjölkprodukter.

Stödnytt från Livsmedelsverket

Livsmedelsverket informerar om nyheter i stödförbindelserna.

SLC - Handel
Ökad livsmedelsexport men importen fortfarande stor

Under perioden januari-september uppgick exportvärdet på jordbruksprodukter och livsmedel till 1,3 miljarder euro. I jämförelse med motsvarande tidsperiod året innan ökade exportvärdet med 14 procent.

SLC - Skolmat
Mera inhemskt i de offentliga köken

De offentliga köken i Finland köpte förra året 6 procent mera inhemska råvaror än 2013, visar en färsk undersökning. Användningen av närproducerade råvaror varierade stort från kommun till kommun och hade inte stigit nämnvärt.

Snart får EU-länderna låta bönderna bevattna med renat avloppsvatten

Inom en snar framtid kommer alla EU-länder att kunna ge sina bönder en möjlighet att använda renat avloppsvatten i sina odlingar. Kommissionen, rådet och parlamentet har enats om vilka regler som ska gälla i en ny förordning om återanvändning av vatten.

Medaljregn på självständighetsdagen

President Sauli Niinistö har i egenskap av stormästare för Finlands Vita Ros' och Finlands Lejons ordnar beslutat att till självständighetsdagen 6.12 förläna följande förtjänsttecken åt förtjänta finska medborgare.

Stort intresse från Kina för australiska mejerier

Det delvis statligt ägda kinesiska mejeriet Mengniu Dairy kommer att ta över det australiska ekologiska mejeriet Bellamy’s, som producerar modersmjölksersättning. Den kinesiska mejerijätten är också intresserad av att köpa “Lion Dairy & Drinks”.

SLC - Ebrd Hq Landscape
EU stänger kryphål för kyckling från Ukraina

Ett kryphål i EU:s handelsavtal med Ukraina har länge främjat ukrainska leverantörer av kycklingbröst. Genom att förpacka köttet med ett stycke vingben, kunde produkterna exporteras tullfritt till EU i obegränsade mängder. Nu har EU-parlamentet stoppat trafiken.

SLC - Dsc 0154
Rågmästare efter rekordskörd

Kimmo Polo från Loimaa är årets rågodlingsmästare. Malmgård Sjundeå kommer på delad andraplats.

SLC - Farprod1
Deras gård är årets fårgård i Finland

En långsiktig och framgångsrik avel. Engagemang i branschens föreningsliv och intressebevakning. Så löd några av motiveringarna när Finlands fårförening utsåg Christer Ollqvists och Milla Alanco-Ollqvists gård till årets fårgård 2019.

Kommentaren: Relevans viktigare än känslor i skogsbruket

Det är bra att man utvärderar och uppdaterar lagstiftningen så att den motsvarar nya förhållanden. Som skogsägare är det ändå bra att vara på vår vakt och bevaka våra intressen, påpekar Micke Godtfredsen i en kommentar till kommande utvärderingar av skogslagstiftningen.

SLC - Skogsfornyelse A
Förnyelseavverkningarna har ökat kännbart under nuvarande skogslagen

Sedan den nuvarande skogslagen trädde i kraft 2014 finns det ett år då förnyelseytorna i anmälningar om användning av skog har minskat, det var 2015. Efter det har de bara ökat, så att vi i fjol anmälde över 200.000 förnyelseavverkningar. Det här berättar servicechefen för finansiering och granskning vid Finlands skogscentral Aki Hostikka under skogsvetenskapsdagen i Helsingfors i november.