Arkiv

SLC - Dsc07567
Värsta stormen skapade kaos på Åland

Den våldsamma stormen Aapeli, som i onsdags på åländska Kökar förde med sig de hårdaste vindar som någonsin uppmätts i Finland med vindbyar på upp till 41,6 meter per sekund, har vållat enorma skador i de åländska skogarna.

Omfattande skador i skogarna i mellersta Österbotten

Stormen som drog in över landet under natten mot onsdagen slog till hårt mot skogarna i Malax, Korsnäs, Korsholm och Vasa.

Stormen rätt så lindrig i Åboland

Stormen som svepte in över Finland under den sena nyårsdagskvällen var tämligen lindrig i såväl Åboland som Nyland.

Vildsvin skjutet på Åland

Dagen före julafton sköts ett vildsvin i Geta på norra Åland.

EU-gårdar måste förstöra GMO-förorenat rapsutsäde

Ett parti rapsutsäde som har förorenats av GMO-sorten GT73 har ställt till problem för jordbrukare i åtminstone Frankrike, Tyskland, Tjeckien och Rumänien. Producenterna måste förstöra utsädet och plöja upp sina höstsådda åkrar.

SLC - Img 3977
Ekoarealen ökar sakta men regeringens mål nås inte

Ekoarealens andel av hela landets åkerareal växer enligt prognoserna från 13 till 16 procent fram till år 2022. Trots ökningen förverkligas inte regeringens målsättning om 20 procent av arealen 2020.

Närmat lockar allt fler

Att närmaten intresserar finländarna visar också den årliga Suomi Syö-undersökningen som utförs vartannat år bland 15-79 år gamla finländare. Närmare 2.400 personer svarade i årets undersökning. Merja Lintunen, forskningschef på Taloustutkimus konstaterar att över häften av finländarna uppger sig vara åtminstone ganska intresserade av närmat.

SLC - Img 0156
EU:s riskvärdering för GMO är otidsenlig

EU-processen för riskvärdering av GMO-produkter är otidsenlig och ensidig, anser ett svenskt forskarteam kring professor Karin Edvardsson Björnberg vid Kungliga Tekniska Högskolan.

SLC - 7F1A2885
Aino hjälper till att hålla afrikanska svinpesten borta

Tullens första mathund Aino har under ett halvår i tjänst redan upptäckt närmare 600 kilo förbjudna kött- och mjölkprodukter. Aino arbetat främst vid ryska gränsen, meddelar Tullen.

SLC - Maveka 1
Markens skick är A och O

​Markens skick och bördighet var den gemensamma nämnaren när olika experter och rådgivare föreläste för de åboländska jordbrukarna i Tuorla i Sankt Karins strax innan jul. Jussi Knaapi (t.v.) och Peter Fritzén var två av föreläsarna.

SLC - P038943 322136
Svag tilltro till Rumänien som ordförandeland för EU

Det första halvåret 2019 ska Rumänien leda arbetet i EU-rådet. Förväntningarna är dämpade på grund av den politiska splittringen och korruptionen i landet. Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är skeptisk.

EU eftersträvar avtal med Mercosur detta år

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosur har varit kantade av många motgångar. Nu hoppas EU-kommissionen på bättre lycka, eftersom avtalet med sydamerikanerna till och med kan bli viktigare än frihandelsavtalet med Japan.