Arkiv

Skärgårdsdelegationen är missnöjd med Postens planer på att minska postutdelningen i skärgården

Postens planer på att minska postutdelningen i skärgården i Egentliga Finland har varit ett ständigt samtalsämne bland skärgårdsborna sedan våren. Också skärgårdsdelegationen har tagit ställning till Postens planer på att försämra basservicen i skärgården, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Orvasrokeri4
Oravais rökeri firar 20-årsjubileum

När Oravais rökeri grundades för tjugo år sedan hade företaget bara åtta produkter. I dag uppgår antalet till ungefär sextio olika produktförpackningar. Nu satsar rökeriet på Sverige. Det är mycket på gång, säger vd Caj Norrgård.

SLC - Fiskodling1
Fiskodling ute till havs aktuellt i Jakobstadstrakten

Regeringen vill öka konsumtionen av inhemsk fisk. Vid sidan av vildfångad fisk är tanken att en större del av den inhemska produktionen ska komma från fiskodlingar. Havsområden i Jakobstad kan bli aktuella.

SLC - 12956313933 3F4E8C9274 O
Inte ens ett äpple ska kunna föras in utan sundhetscertifikat från ett land utanför EU

Den nya växtskyddslagstiftningen begränsar resandeinförsel av växter och växtprodukter utan sundhetscertifikat från länder utanför Europeiska unionen, meddelar Tullen. Den nya lagstiftningen träder i kraft den 14 december.

SLC - 5947148933 6Ae123A78A O
Utländska grönsaker kan sprida nya växtvirussjukdomar till växthusodlingar

Livsmedelsverket kartlade virus på växter i totalt 26 utländska grönsakspartier som salufördes i juli 2019. Enligt utredningen kan nya virussjukdomar spridas med de utländska grönsakerna till finländska grönsaksodlingar. Eftersom virusen lätt kan spridas till exempel via händerna är det skäl att inte ta med sig utländska grönsaker till grönsaksodlingar ens som matsäck.

SLC - Hanna
EU:s långtidsbudget och agrarkommissionärens självständighet är bland EU:s stora utmaningar

Utöver brexit är EU:s långtidsbudget bland de svåraste utmaningarna i EU för tillfället. De två frågorna hänger naturligtvis ihop, eftersom finansieringen av långtidsbudgeten 2021-2027 påverkas av brexit, säger direktören för de finländska producentorganisationernas och kooperationens kontor i Bryssel, Hanna Leiponen-Syyrakki. – I den nya EU-kommissionen gäller det dessutom för jordbrukskommissionären Janusz Wojciechowski att hålla en hög profil för att hålla kvar inflytandet över sitt ansvarsområde, säger Hanna Leiponen-Syyrakki.

SLC - Faba4
Mikael Lasén: Fabas verksamhet kommer att förändras i framtiden

Faba höll nyligen fullmäktigeval. En av de som återvaldes för en ny fyraårsperiod är Mikael Lasén från Pedersöre. I takt med att producenterna blir färre kommer andelslagets verksamhet att förändras i framtiden, säger han.

SLC - Dsc01264
Nya ÅPF-direktören med på första stämman

På Luciadagen i dag den 13 december har Ålands Producentförbunds medlemmar chansen att träffa sin nya verkställande direktör Sue Holmström på förbundets höststämma i Mariehamn.

SLC - P041561 395110 1
USA-missnöje med WTO slår hårt mot världshandeln

USA-regeringen har avvisat alla försök att avvärja sin blockad mot WTO:s appellationssystem. Därmed lamslås förlikningen i internationella handelstvister, som hör till WTO:s huvuduppgifter. EU vill i så fall skapa ett tillfälligt organ.

Globala mejerikoncerner beklagar WTO-konflikten

Den globala mejeribranschen efterlyser en snabb lösning på WTO-krisen. Mejeriorganisationerna i EU, Nya Zeeland, Australien och Argentina understryker att det nuvarande handelssystemet är nödvändigt för att upprätthålla handeln.

SLC - Krone Vallteknik 1 Webben
Krone laddar med vallnyheter till 2020

Efterfrågan på vallmaskiner är stor globalt. Den tyska maskintillverkaren Krone gjorde sitt bästa år någonsin i senaste bokslut som slutade 31 juli. Den viktiga läglighetseffekten samt ett stigande mjölkpris tror de är anledningen.

SLC - Klimat
Klimatdebatt