Jordbruk Livet på landet

Siiskonen ny ordförande
för Landsbygdens
stödpersonsnätverk

Pirjo Siiskonen är ny ordförande för Landsbygdens Stödpersonsnätverk. Hon har tidigare varit direktör för Ruralia-institutet vid Helsingfors universitet samt för Finska ekologiska forskningsinstitutet.

Till utbildningen är Siiskonen politices doktor och har forskat ibland annat i husbondens och husmoderns förändrade roll då lantbruket moderniserades. Hon har skrivit flera publikationer om odlarfamiljer, landsbygdens utveckling samt ekoproduktionen ur samhällets perspektiv.

Landsbygdens Stödpersonsnätverk grundar sig på frivilligverksamhet och har fungerat i 23 år med målsättningen att främja landsbygdsbefolkningens vardag och välmående. Nätverket har cirka 180 utbildade frivilliga som erbjuder samtalshjälp för landsbygdsinvånarna runtom i Finland oberoende av bransch. Landsbygdens Stödpersonsnätverk ansvarar för kvaliteten på hjälpen och stödet genom regelbunden utbildning för stödpersonerna.

Landsbygden har under den senaste tiden upplevt exceptionellt utmanande tider. Förändringar i både klimatet och världsekonomin påverkar landsbygdens företagare och invånare. Siiskonens kunnande och erfarenhet kan på ett utmärkt sätt stöda Landsbygdens stödpersonsverksamhet och utveckling. Hon tillträder tjänsten den första januari 2020.