Jordbruk Marknad

Slopad glasstillverkning
ska ge ÅCA bättre lönsamhet

Ålandsmejeriet ÅCA slutar med sin glasstillverkning och minskar antalet  yoghurtsmaker.

– Smalare sortiment och längre tillverkningsserier ska skapa bättre lönsamhet och förutsättningar för nya produkter, kommenterar Joakim Blom som i augusti tillträdde som företagets nya verkställande direktör.

Han konstaterar att Ålandsmejeriets utbud av produkter de senaste åren har ”vuxit i rask takt”, men försäljningsvolymerna och lönsamheten ”har inte till alla delar nått ställda förväntningar”.

I januari försvinner den sista ÅCA-glassen från butikerna. Inom yoghurtsortimentet har antalet smaker redan dragits ner så att det utöver naturell yoghurt nu finns smakerna havtorn, jordgubbe-krusbär-citrongräs, vanilj och lakrits.

– Men vår ambition är att hålla sortimentet levande och attraktivt vilket innebär att både gamla favoriter och helt nya smaker kommer att dyka upp i framtiden, säger Blom. 

Han ser också en starkt växande efterfrågan på lokala produkter.

– Ålänningarna har alltid slutit upp bra kring lokala produkter och det är därför viktigt för oss att vi kan fortsätta utveckla och erbjuda ett välsmakande sortiment.