Arkiv

Gipssituationen kring Skärgårdshavet ska karteras

En förhandsannons har öppnats i HILMA-tjänsten för offentliga upphandlingar för att kartera situationen kring utbud av gips.

SLC - Slc Mtk Unga
SLC:s unga jordbrukare överräckte hälsning till ministern

För att få flera unga till branschen behövs mindre prat och flera konkreta åtgärder. Därför överräckte SLC:s och MTK:s unga producenter en hälsning till minister Leppä med förslag på åtgärder som ska förbättra situationen för nuvarande och kommande unga jordbrukare.

SLC - Lpx 47921
Sämre skördeutsikter sätter fart på sockerpriset

Sockerpriset har lämnat vågdalen och rör sig igen uppåt. På USA-börsen har priset på rörsocker stigit med en femtedel sedan februari och trenden väntas fortsätta. Plötsligt råder brist på socker i världen.

SLC - Img 2869
ÅPF avtackade ett ”lejon”

Vid en ceremoni i Ålands Landsbygdscentrum förra torsdagen avtackades Åland Producentförbunds verkställande direktör Henry Lindström, som från årsskiftet blir jordbrukande pensionär.

SLC - Lanxess 01 Desinfektion Im Einsatz Lkw
Svinpest sätter Tyskland i högsta alarmberedskap

Den afrikanska svinpesten närmar sig Tyskland österifrån och upplevs som ett reellt hot. Mobila stängsel, slussar för lastbilar, spårhundar och andra säkerhetsåtgärder har satts in för att stoppa faran. Producenterna uppmanas att försäkra sina gårdar mot svinpest.

Den afrikanska svinpesten kryper närmare Västeuropa

Det är bara en tidsfråga innan den afrikanska svinpesten når västra Europa, varnar tyska experter. Utbrottet i Belgien 2018 kunde i princip ha drabbat vilket annat land som helst. I dag härjar smittan på alla kontinenter utom Australien och Amerika.

SLC - Jarmo Lampola
Jarmo Lampola är LF:s nye annonschef

Agronom Jarmo Lampola, 57, har utsetts till annonschef vid Landsbygdens Folk.

Åländska Leader-ledare kan ännu fördela 420.000 euro

På Lokalkraft Leader Ålands höstmöte den 25.11 november valdes tre nya ordföranden för organisationen. Brage Wilhelms är styrelsens ordförande, medan Therese Ling är ordförande för den lokala aktionsgruppen LAG och David Ståhlman ordförande för Fiskets lokala aktionsgrupp FLAG. Alla tre sitter i styrelsen.

Nya EU-kommissionen vill halvera växtskyddet

Denna veckas onsdag presenterar EU-kommissionen under ledning av Ursula von der Leyen sin gröna strategi „Green Deal“. Enligt läckta förhandsuppgifter vill kommissionen bland annat halvera användningen av kemiska växtskyddsmedel fram till 2030.

SLC - Mats Nylund
SLC:s ordförande är lättad över fortsatt regeringssamarbete

SLC:s ordförande Mats Nylund är lättad över att regeringen fortsätter med samma bas som hittills. Han hoppas regeringspartierna prioriterar regeringsprogrammet.

Suomi.fi-fullmakten tas nästa år i bruk i e-tjänsten Hyrrä

Katso-auktoriseringen som erbjuds av Skatteförvaltningen ersätts stegvis med Befolkningsregistercentralens Suomi.fi-fullmakt under år 2020, meddelar Livsmedelsverket. Ändringen gäller bland annat Livsmedelsverkets e-tjänst Hyrrä.

15 priskandidater nominerade till åländska Landsbygdsgalan

Landsbygdsföretagare i fem olika kategorier presenteras och premieras vid den tredje åländska Landsbygdsgalan som arrangeras den 7 mars i ungdomslokalen Breidablick i Finström.