SLC - Kemifabrik 1 A Webben
Nya investeringar leder till ökad efterfrågan på massaved

I höst inleder Metsä Groups nya tallsågverk i Raumo sin verksamhet. Nästa år öppnar den nya cellulosafabriken i Kemi. För markägarna i Österbotten är det positivt. Bolagets anskaffning av virke kommer att öka i landskapet, säger distriktschef Thomas Sundqvist. Läs mer om skogsbruket i fredagens temanummer!

SLC - Optiima4
Stort intresse för att studera inom lantbruksbranschen i Jakobstad

Intresset för att studera inom lantbruksbranschen i Jakobstad har ökat. I dag har Optima Lannäslund 120 studerande som erbjuds flera olika studieinriktningar. Utbildningsanordnaren har också investerat i ny teknik, däribland i en ny toppmodern mjölkningsrobot.

SLC - Dsc 2016
Snabbare väg till Novia lockar vid Axxell Brusaby

En studiestig som möjliggör en smidig övergång till fortsatta studier vid yrkeshögskolan Novia har blivit ett attraktivt alternativ för studerande vid yrkesinstitutet Axxell Brusaby i Kimito.

SLC - Img 20210104 110802
Brusaby samarbetar med mjölkföretag

I fråga om djurskötarutbildningen för produktionsdjur vid Brusaby samarbetar naturbruksenheten sedan några år tillbaka med företaget Maitohuhta, en stor mjölkproducent i Bjärnå.

SLC - Img 2936
Novia ser framåt med traditionella utbildningar

Yrkeshögskolan Novia i Raseborg kan inom utbildningsprogrammet i bioekonomi erbjuda utbildningar i såväl lantbruk och skogsbruk.

SLC - Lf  Utbildningstema  Forsoksgarden Foto Hu Linda Tammisto
Att studera djur och natur ger framtida jobb

Den pågående coronapandemin och förändringar som syns i vårt klimat i form av avvikande väder ökar vårt intresse för miljö och natur. Vid Helsingfors universitet satsar man på utbildning för en hållbar framtid.

Gemensam ansökan och kontinuerlig ansökan

Varje vår ordnas gemensam ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning och gemensam ansökan till högskolor. Vårens gemensamma ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning pågår under tiden 22.2-22.3.2022. Gemensam ansökan till högskolor pågår under tiden 16-30.3.2022.

SLC - Img 1438
Stor efterfrågan på arbetskraft inom naturbruk

Utbildningarna inom naturbruk är mångsidiga och i synnerhet de som har studerat lant- eller skogsbruk får jobb efter avlagd examen. Det säger Anders Grannas, utbildningschef för Naturbruk och kost vid Yrkesakademin i Vasa. Läs mer i fredagens Utbildningstema i LF!

SLC - Odlarringen
Ekogrönt går åt under pandemin

Också under pandemin har konsumtionen av lokalt producerade ekologiska grönsaker varit stabil på Åland, berättar John Mattson.

SLC - Ekosortforsok1
NSL:s och Projekt EkoNu 3.0:s ekologiska sortförsök 2021

Säsongen var utmanande i NSL:s och EkoNu:s ekosortförsök 2021.

SLC - Annagarden1
Annagården – ett mångsidigt ekologiskt familjejordbruk som satsar på småskalighet

Annagården i Pensala är en liten men mångsidig ekogård.

SLC - Susann
Ekoproduktionens framtid är i våra händer

Susann Rännäri konstaterar i sin kolumn att ekostrategin är på rätt spår, men det bör finnas resurser att finansiera de åtgärder som behövs för att ekobranschen ska utvecklas balanserat.