Tema
Webbinarium: Skogsbruket och naturens mångfald

MTK och SLC gör för närvarande tillsammans med forskare från Naturresursinstitutet, Finlands miljöcentral och Helsingfors universitet upp en vägkarta för biologisk mångfald inom jord- och skogsbruket. Kom med och ta del av de första resultaten av arbetet med färdplanen.

SLC - Plantering Rastu 2 A Webben
Brage har planterat cirka 100.000 skogsplantor

För femtio år sedan började Brage Råstu utföra planteringen själv. Det är något han har fortsatt med, och genom åren har han satt drygt 100.000 skogsplantor i jorden. Fördelarna med att plantera själv är många. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogstemanummer!

SLC - Vipubild 2
Många bekanta element men också mycket nytt i nya CAP

Vi inleder stödtemat med några definitioner – bara för säkerhets skull.

SLC - Bild 3 Markkartering
Villkorligheten genomsyrar allt och kräver noggrannhet av odlaren

I det följande går vi igenom en rad villkor i punktform som ska uppfyllas av odlaren.

Stödansökan på Åland

Landskapsregeringen ordnade i maj två informationstillfällen om ersättningar och stöd som kan ansökas i vårens stödansökan.

SLC - Vipumobil
Nya stödformer och villkor: Var uppmärksam på maximal andel som ersätts och vilka kombinationer som är möjliga

I det följande går vi igenom krav och ersättningsnivåer inom miljöförbindelsen, kompensationsersättningen, grundläggande inkomststöd, omfördelningsstöd, bidrag för specialgrödor, inkomststöd för unga jordbrukare samt miljösystemstöd.

NTM-centralen: Odlarstöden i ett nötskal

Esme Manns som är ledande sakkunnig på NTM-centralen i Nyland lyfter fram de viktigaste aspekterna gällande de nya odlarstöden.

VIPU-ombuden hjälper med EU-stödansökan

Behöver du hjälp med EU-stödansökan? Som SLC-medlem kan du kontakta någon av de VIPU-ombud som lokalavdelningarna inom ÖSP och SLC Nyland har utsett.

SLC - Img 7858
Nytt inom miljöavtal och ekoförbindelse

Från och med i år söks miljöavtalen elektroniskt i Vipu-tjänsten. Gamla avtal gör odlaren bäst i att förnya. Inom ekoproduktionen gäller nya utbildningskrav och bestämmelser om avsalugrödor. Odlarna uppmanas också använda sig av Råd 2030-rådgivning för att underlätta navigationen inom det nya stödreglementet.

Utfallsdiken blev till vattendrag i Vipu

Från odlarhåll rapporteras om förändringar i Vipu-tjänsten där tidigare utfallsdiken plötsligt blivit till vattendrag. Detta betyder att det krävs en 3 meter bred skyddsremsa mellan åkern och vattendraget, vilket skapar problem för de som redan kommit igång med sådden.

Utvecklingsprojekt för ändringar i vilka områden som kan göras till skyddszoner

Ett projekt har inletts för att utveckla tillämpningsområdet för åtgärden skyddszoner inom systemet med miljöersättning. Utgångspunkten för utvecklingsarbetet är ett effektivare vattenskydd och målet är att det nya tillämpningsområdet ska införas 2024, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Monitor1 Maj23 Ct
Nu inleds satellituppföljningen av arealstöden i hela EU

Från jordbrukarhåll finns det oro över EU:s monitorering av åkerstöden. Men enligt Åke Möller på Livsmedelsverket innebär satellituppföljningen inga stora förändringar på gårdsnivå. Dessutom är systemet rättvisare för alla, säger han. Läs mer om nya CAP i fredagens stödtema!