Staplat Virke Langs Vagen Bild Jussi Laurila
Staplat virke längs vägen. FOTO: Jussi Laurila/Finlands skogscentral
Tema

Grövre timmeruttag än tidigare
vid förnyelseavverkningar
i Södra Finland

Enligt Finlands skogscentrals uppgifter var medeldiametern på träd som fällts vid förnyelseavverkning 24,3 centimeter i fjol och 24,5 centimeter året innan. Under de senaste fyra åren har medeldiametern på träd som fällts vid förnyelseavverkningar ökat med ungefär en centimeter. Förnyelsediameterna har ökat i Södra Finland och minskat i Norra Finland.

I Päijänne-Tavastland, Egentliga Tavastland och Södra Savolax förnyelseavverkas de grövsta skogarna. Diametern på träd som fällts vid förnyelseavverkning är minst i Lappland, Norra Österbotten och Kajanaland.

– Privata skogsägare utför förnyelseavverkningar i klart grövre skogar än andra grupper av skogsägare. Det förklaras delvis av att en stor del av de statsägda skogarna är belägna i Norra Finland och på kargare ståndorter jämfört med privatägda skogar. I Södra Finland växer och tar sig beståndet snabbare, säger ledande expert på skogsvård Markku Remes vid Finlands skogscentral.

Nuförtiden kan skogsägare välja tidpunkt för förnyelseavverkning i sin skog efter eget gottfinnande. Skogslagen ändrades år 2014 och sedan dess har det inte funnits några begränsningar för förnyelseavverkning i fråga om beståndets ålder eller diameter.

Efter lagändringen minskade beståndens diameter vid förnyelseavverkningar, men har på senare år börjat öka igen.

Grovt timmer är målet vid förnyelseavverkning

Enligt Skogscentralens uppgifter har förnyelseavverkningar av bestånd med mycket liten diameter minskat i alla landskap i Finland. År 2023 gjordes endast två procent av förnyelseavverkningarna i hela landet i unga gallringsskogar.

– Med hänsyn till skogsägandets lönsamhet, den biologiska mångfalden och nationalekonomin är det positivt att förnyelseavverkningar i unga skogar där man i huvudsak tar ut massa- och energived har minskat i hela landet. Förnyelseavverkningen är den sista avverkningen i skogen som borde ge tillräckligt med timmer för sågverk och annan industri som förädlar stort virke.

Förnyelseavverkningar görs i huvudsak på mineralmarker. Av alla avverkningar år 2023 gjordes bara en åttondedel (12 %) på torvmarker. Skogar på torvmark förnyades förhållandevis mest i Kajanaland (24 %) och i Norra Österbotten (23 %). Minst förnyelseavverkades skogar på torvmark i Nyland och i Egentliga Finland: i vartdera landskapet var andelen förnyelseavverkningar på torvmark fyra procent av alla förnyelseavverkningar.

Enligt Skogscentralens skogliga information förnyades skogar i ett tidigare skede än vad som rekommenderas i Råd i god skogsvård på över 40 procent av arealen.

– Virkespriset på marknaden, skogsägarnas höga förväntningar på avkastning samt den ekonomiska recessionen har sannolikt ökat omfattningen av de avverkningar som görs tidigare än rekommendationerna, bedömer Remes.

År 2023 inkom anmälningar om användning av skog på sammanlagt 744.000 hektar till Skogscentralen. Av detta var ca 162.000 hektar förnyelseavverkningar.