Dsc 0446
Milla Westerholm (t.v.) och Ellinor Grandell spelar badminton tillsammans medan de vuxna koncentrerar sig på innebandyn. Milla lyckas locka både mamma och pappa att komma och spela bollspel till hallen.
SLC Livet på landet

Små och stora bönder
motionerar tillsammans i Ingå

Det är tisdag kväll. Ute är det smällkallt, men inne i den uppvärmda allaktivitetshallen i Ingå är det full fart och ingen behöver frysa. På konstgräset tränar juniorlagen fotboll, men resten av hallen har intagits av de lokala jordbrukarna och deras familjer. Det spelas badminton, innebandy och padel. Det skrattas och stönas om vartannat.
– Hej, nu måste vi nog ta paus. Vi måste ju hinna prata lite också, hörs det från en av spelarna på innebandyplanen.

SLC Nylands lokalavdelning i Ingå har sedan i höstas bokat spelplanerna i Nylund arenan i Ingå varje tisdagskväll mellan klockan 19 och 21.

Det innebär att det är fritt fram för SLC-medlemmarna och deras familjer att komma och röra på sig tillsammans i valfri gren. Alla, oberoende av konditionsnivå eller fettprocent, är välkomna.

– Alla i styrelsen tyckte det var en bra idé och nu när det visat sig att det också är rätt så bra uppslutning så kommer vi nog att fortsätta, åtminstone under hela våren, säger lokalavdelningens ordförande Peter Österman.

Motionskvällarna har möjliggjorts av ett bidrag av Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden. Antalet deltagare varierar något och brukar röra sig mellan tio och tjugo. Man förbinder sig inte att delta varje gång utan har friheten att dyka upp då det passar.

Responsen till lokalavdelningen har varit positiv.

– Folk verkar tycka att det är en bra grej. Det blir bra spel och samvaro tillika, säger Peter Österman.

Han tillägger att många fått upp ögonen också för padel i samband med motionskvällarna.

Dsc 0474
Mikael Holmström, Jörgen Westerholm, Sofia Westerholm och Annika Holmström gillar att motionskvällarna på allaktivitetshallen i Ingå bjuder både på svettig motion och glad samvaro. Tröskeln att delta är låg.

Hela familjen med

Åttaåriga Milla Westerholm och tioåriga Ellinor Grandell gillar att spela badminton. Det är inte alltid så lätt att träffa fjäderbollen, men övning ger färdighet. Och dessutom gillar de att chilla i hallen.

I familjen Westerholm är det främst Millas förtjänst att också mamma och pappa ger sig tid att delta i motionskvällarna.

  Milla säger alltid att ”Kom, nu far vi på bondegympa”, skrattar Millas mamma Sofia Westerholm.

– Så pass mycket annat har jag för mig att om inte Milla skulle insistera på att vi ska komma så vet jag inte om det skulle bli av, medger Millas pappa Jörgen Westerholm.

När de väl är där visar det sig ändå varje gång att det var värt det. Dessutom ska storebror Edvin ändå skjutsas till hallen på fotisträning samma kväll och då det går att kombinera.

Dsc 0415
Mathias Lindqvist är redo att ta emot vilka servar som helst.

Bättre sömn och kondis

Tor-Björn Karlsson har greppat en racket och ska just äntra padelplanen, men hinner lovorda initiativet med motionskvällar.

– När man rör på sig så orkar man bättre i vardagen och sover också bättre. Och sen är det ju roligt att träffas och umgås en stund samtidigt, säger Karlsson.

Han tillägger att han tycker det är väldigt trevligt att också barn och ungdomar gärna kommer med spelar.

– Kanske vi nu alla håller oss i skick till vårbruket, säger Karlsson förhoppningsfullt.

Annika och Mikael Holmström brukar också dyka upp för ett träningspass på tisdagskväll ifall de har möjlighet. De spelar gärna badminton, padel och innebandy. De gillar att uppslutningen är rätt så stor och det finns möjlighet att spela flera olika grenar.

– Alltså innan vi började komma hit hade jag har inte spelat sähly på säkert 35 år, skrattar Annika.

De 35 åren verkar ändå inte ha lämnat några spår för hon gör mål efter mål och motståndarlaget verkar behöva förstärkning.

Hon medger att hon först tvekade att gå med, eftersom spelet i den mansdominerade gruppen såg rätt tufft ut. Den tveksamheten blåste ändå snabbt över.

– Det roliga är ju att man också märker att man blir bättre när man tränar lite, säger hennes man Mikael Holmström.

Han spelar på motståndarlaget denna kväll.

När träningspasset är över kallar ändå snöplogen.