SLC - Ruokakoulu Matskolan Kati Laszka 3635
Matskolan lär om närmat – anmälan öppnar första mars

Matskolan är ett dagsläger för barn som ordnas av svensk- och finskspråkiga 4H-föreningar runtom i Finland. Barnen lär sig att laga mat, besöker bondgårdar och bekantar sig med temat närmat.

SLC - 96Dcba6B5E5Fea3B Org
Producentorganisationerna ordnar utbildningsserie om hållbar rekrytering

Misstankarna om ocker inom trädgårdssektorn i Sydösterbotten har fått producentorganisationerna att agera. Producentorganisationerna ordnar nu utbildning i hållbar rekrytering för landsbygdssektorns arbetsgivare.

Nya krav på PEFC-skogscertifiering ökar skogsägarens investeringar i naturvård

De reviderade kriterierna för skogsbruk för PEFC-skogscertifiering har offentliggjorts. Standardarbetsgruppen som företräder mer än 60 parter har ansvarat för att uppdatera kriterierna. De reviderade kraven tas i bruk inom skogsbruket hösten 2022.

SLC - Lonsamhetsenkat 2022 Foto
Besvara SLC:s lönsamhetsenkät senast 21.2

SLC har skickat ut en enkät till medlemsgårdar om gårdarnas ekonomiska situation, den fortsatta produktionen och planerna för vårens sådd. Genom enkäten vill SLC få en heltäckande bild av medlemsgårdarnas situation inför kommande diskussioner och förhandlingar med ministerier och referensgrupper med tanke på jordbrukets försvagade lönsamhet. Enkäten kan besvaras fram till den 21 februari.

SLC - Img 0922
Ukrainaläget skapar frågetecken för många inhemska producenter

Många finländska producenter, bland annat inom växthus- och bärbranschen, anlitar säsongsarbetskraft från Ukraina. För närvarande hopar sig frågetecknen med anledning av det eskalerande krisläget.

Lönsamhetsenkät till SLC-medlemmar

För att få en heltäckande bild av medlemsgårdarnas situation genomför SLC nu en webbaserad enkät.

Trädgårdssektorn stärker samarbetet för att förebygga missbruk av arbetskraft

Företag och organisationer inom trädgårdssektorn ser allvarligt på misstankarna om ocker i Närpes. Aktörerna samlades på torsdagen på Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds, SLC:s initiativ för att hitta sätt att tryggt och hållbart rekrytera arbetskraft.

SLC - Img 1977
Forsman är ny ordförande för SLC:s spannmålsutskott

Kim Forsman är ny ordförande för SLC:s och SLC Nylands spannmålsutskott. Ingåbonden vill få en bättre lönsamhet i spannmålsodlingen och se att spannmåls- och husdjursbönder närmar sig varandra.

SLC om kastreringsförbud: Alternativen först – besluten sedan

Enligt den utredning som jord- och skogsbruksministeriet beställt om kirurgisk kastrering av grisar är det möjligt att inom näringen på sikt upphöra med kastreringen – men utöver en lång övergångstid kräver det noggrann beredning och ytterligare forskning. SLC är beredd att diskutera utredningens alternativ att producenter använder både smärtlindring och lokalbedövning i samband med kastrering.

SLC - Joakim Strand
Nu är det Strand som leder ÖSP:s trädgårdsutskott

Joakim Strand har efterträtt Johanna Smith som ordförande för ÖSP: trädgårdsutskott.

SLC-kongress på Åland i juni – fullmäktige möts i april

SLC planerar för att ordna allmän förbundskongress på Åland 29–30.2022. SLC:s förbundsfullmäktige sin tur sammankommer till vårmöte 21 april i Helsingfors om coronarestriktionerna så möjliggör.

Svenskspråkigt odlartillfälle för sockerbetsodlare

Sucros ordnar tillsammans med SLC ett svenskspråkigt odlartillfälle för sockerbetsodlare över Teams onsdag 2.2 kl.13-16. Information bland annat om det nya branschavtalet och aktuella kontraktsvillkor.