Regeringen följer sitt regeringsprogram och riktar tilläggsfinansiering i budgeten för 2024 för att befrämja övergången till grön energi på gårdarna, underlättar likviditeten för de allra mest utsatta gårdarna och stöder de unga odlarna.
- Alla nyheter
 - Jordbruk
 - Skogsbruk
 - EU
 - Globalt
 - SLC
 - Opinion
 - Maskin & teknik
 - Landsbygdsnäringar
 - Marknad
 - Livet på landet
 - Veckans Tok
 - Tema
 - Yle
 
      Från och med i höst får svenskspråkiga åttonde klassister med tillval i huslig ekonomi möjlighet att Kocka inhemskt. Sedan inledningsåret 2020 har cirka 30.000 högstadieelever runt om i landet tagit del av skolkampanjen och tillrett utsökta måltider av inhemska råvaror. Nu börjar konceptet stegvis föras ut till svenskspråkiga högstadier av SLC:s regionala producentförbund och lokalavdelningar.
Ekoaktörer inbjuds till ett utvecklings- och samarbetsmöte i samband med KoneAgrias mässa i Tammerfors torsdag 12.10.
      Hur stor var spannmålsskörden 2022? Vilka livsmedel konsumerade finländarna ifjol? Hur mycket matsvinn genereras i livsmedelskedjan varje år? Svaren på dessa och många andra frågor finns i det kompakta statistikpaketet Faktagaffeln 2023, som samlar färsk, central statistik om matproduktionen och -konsumtionen i Finland.
      Den landsomfattande Närmatsdagen ordnas igen lördagen den 9 september då över 300 gårdar runt om i landet välkomnar besökare och säljer närproducerad mat direkt till konsumenterna. Livsmedelsverkets mål är att göra Närmatsdagen till en nationell festdag, där alla finländare kan besöka gårdar och uppleva landsbygdens livskraft.
      När Gott från Finland-märket firade sin 30-åriga historia i samband med Finländska matens dag den 4 september var det med blicken stadigt riktad mot framtiden. På plats var inbjudna gäster som representerade hela livsmedelskedjan från jord till bord, förvaltningen, nordiska samarbetspartners, forskare och givetvis en futurist.
      Projektet Farmer Time Finland i svenska Österbotten fick stor synlighet på Åland förra veckan i samband med kick-offen för fortsättningen på Ålands producentförbunds kampanj ”Sätt Åland på tallriken”.
      Varje dag är Finländska matens dag – men festdagen uppmärksammas lite extra den 4 september då alla finländare är inbjudna att fira.
      Från och med i höst får svenskspråkiga åttonde klassister med tillval i huslig ekonomi möjlighet att Kocka inhemskt. Konceptet är en modell för matfostran och nu har det svenskspråkiga materialet lanserats på Moodle-plattformen.
      Under Nordens Bondeorganisationers Centralråds möte (NBC) i Danmark senaste vecka var det jordbrukssektorns hållbarhet och klimatpåverkan som låg i fokus. Trots att jordbrukarna i Norden jobbar med allt högre ambitioner råder stor oro beträffande den gröna politikens effekter. Inte minst gällande de nya nordiska näringsrekommendationerna.
      Växtsäsongen 2023, läget på spannmålsmarknaden och Tuotto-projektet var i fokus då det arrangerades fältvandring och spannmålskväll hos jordbrukaren Mats Nordman i Pörtom.
      SLC:s ekoutskott träffades i Helsingfors i slutet av förra veckan för att diskutera skördeutsikterna, marknadsläget och ekosektorns framtidsutmaningar.