Jordbruk Skogsbruk SLC

Producentförbund och
skogsvårdsföreningar i söder
reagerar på ledningsprojekt

En prövningsenlig miljökonsekvensbedömning bör genomföras. Det anser det gemensamma miljö- och markutskottet för SLC Nyland, MTK-förbunden i Tavastland, sydöstra Finland och Nyland samt skogsvårdsföreningarna om Kymmenedalens elnäts planerade kraftledningsbygge mellan Borgå och Askola. Det handlar om en ledning på 110 kilovolt.

En grupp medborgare har vänt sig till i första hand MTK för att be om ett ställningstagande. Gruppen har påpekat flera brister, bland annat i informationsgången.

Därutöver är gruppens medlemmar missnöjda med att ledningen inverkar på de berörda fastigheternas ekonomiska värde samt natur- och landskapsmässiga värden. Bland annat har man tänkt sig anlägga ledningen över flera fornminnesplatser.

Medborgarnas åsikt är väl motiverad

På ett möte i början av den här veckan kom det gemensamma utskottet fram till att medborgargruppens ställningstagande är väl motiverat.

Enligt gruppens initiativ har informationen varit bristfällig åtminstone i de fall där markägaren inte har fått information i tillräcklig god tid före inledandet av planerade terrängundersökningar, senast 7 dagar enligt undersökningslovet.

De hushåll som befinner sig i den planerade elledningens närhet har inte heller behandlats jämlikt. Noggrannare kartmaterial har varit tillgängligt bara i begränsad omfattning.

Det är bara de markägare vars egen mark berörs som har fått kartorna och det efter att de har bett om dem. Inte heller alla berörda markägare har fått den information de har rätt till.

Berörda markägare måste höras direkt

Miljö- och markutskottet understryker att de markägare som man tänkt sig överlåter mark för ledningen samt de som påverkas av ledningen på andra sätt måste höras direkt.

Samtidigt måste det också finnas andra alternativ för placering av den planerade linjen. Detta så att nackdelar och konsekvenser kan avvägas på ett realistiskt sätt samt för att kunna komma fram till hållbara lösningar, innan ledningen slutgiltigt anläggs.

Därutöver bör Kymmenedalens elnät skriftligt redogöra för hur bolaget har beaktat medborgarnas framlagda åsikter och observationer i anslutning till projektet.

Fastän kraftledningsprojektet inte omfattas av kriterierna för en lagstadgad miljökonsekvensbedömning uppmanar utskottet initiativtagarna bekom ställningstagandet att vända sig till Nylands NTM-central med en vädjan om en prövningsenlig miljökonsekvensbedömning.

Det här motiverar utskottet med att ledningen är längre än 15 kilometer och att det är frågan om en helt ny ledning. Dessutom hänvisar utskottet till naturvärdena och till att markägarna bör säkras ett jämställt bemötande.