Skogsbruk SLC

Landskapsplanen och certifiering
aktuella frågor i skogsutskottet

SLC:s skogsutskott diskuterade bland annat Nylands landskapsplan och frågor kring certifieringen under sitt möte förra veckan.

Nylandsplanen som tar sikte på år 2050 innehåller nästan 110.000 hektar skyddsområden, varav cirka 12.000 hektar är nya.

– De berörda markägarna har inte kontaktats av Nylands Förbund och en eventuell ersättning är helt beroende av markägarnas aktivitet, konstaterade SLC:s skogsombudsman Anders Portin.

Utskottet ser det som oroväckande att stora områden fredas på basen av miljöundersökningar som ofta utförts på frivillig väg av en handfull aktiva.

En del av skyddsområdena är väl underbyggda och motiverade, sade Portin. Däremot får skogsägaren ingen ersättning för skyddsområden om de inte själv är aktiva och kräver det.

– Man kan inte påpeka det för många gånger: det är nu som markägarna ska vara aktiva, sade Portin.

Skogscentralen, SLC och MTK ordnade den 17 september en skogsägarkväll med drygt hundra deltagare för att informera om problematiken och uppmana skogsägare att vara aktiva då planeutkastet kommer till påseende 8.10-8.11 2019.

Österbottens landskapsplan 2040 har under sommaren varit på utlåtande bland kommuner och myndigheter. Den kommer att komma på allmän utlåtanderunda senare i höst.

Följer med HCV-områden

SLC har gett utlåtanden inför arbetet med de nya PEFC-kriterierna samt utkastet till nya FSC-kriterier. Inom FSC har man i Finland kartlagt så kallade HCV-områden (High Conservation Value) med potentiellt höga naturvärden.

Skogsindustrin rf och Sahateollisuus ry har bett Tapio Oy att göra upp kartor med potentiella HCV-områden.

– Det här drabbar också sådana skogsägare som inte är med i FSC, vilket är merparten, sade Portin. Markägarna har inte informerats om dessa områden, vare sig i förväg eller i efterskott.

Ur intressebevakningssynvinkel är det viktigt att skogsvårdsföreningarna och SLC följer med hur dessa HCV-områden inverkar på virkeshandeln och virkespriser, konstaterade utskottet.

– Områdena har ingen laga grund, vilket betyder att markägaren inte heller får någon ersättning i trångmål, sade Portin.