Dsc07604
Stödet kan ges till markägare som äger minst 0,5 hektar skog som skadats vid stormen Alfrida den 2.1.2019 ”så allvarligt att en nyplantering bedömts nödvändig för att inte äventyra den framtida tillväxten”.
Skogsbruk SLC

Ålands Skogsvårdsförening:
Stödbeloppen ”helt okej”
efter Alfridas stormskador

Landskapsregeringen har nu slagit fast stödnivåerna för beskogningsåtgärder efter stormen Alfrida, som natten till den 2 januari i fjol beräknas ha förstört minst 1 miljon kubikmeter skog på Åland. Ålands Skogvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman är nöjd med beslutet, som ger skogsägarna 80 procent som stöd för köp av plantor och hälften av kostnaderna för markberedning och plantering.

– Helt okej. Vi är nöjda, säger Björkman som berättar att skogsvårdsföreningen medverkat i landskapsregeringens skogsbruksbyrås beredning av ärendet.

Enligt landskapsforstmästare Mikael Sandvik är ”dilemmat” att man inte säkert vet hur mycket pengar som behövs för nyplanteringar på de stormskadade ytorna och inte heller hur mycket pengar politikerna i lagtinget är beredda att skjuta till under de kommande två åren.

– Lagtinget har lovat totalt 600.000 euro fram till slutet av 2022. I årets budget finns 200.000 euro, men sen måste nya pengar tas upp i budgetarna för de två kommande åren, påpekar Sandvik.

Stöd också i efterhand

Stödåtgärderna är i kraft från den 1 januari 2020 till 31 december 2022, men stöd kan också beviljas i efterhand för stödberättigade åtgärder som utförts under 2019.

För inköp av plantor är stödet 80 procent och maximalt 500 euro per hektar medan hälften av kostnaderna för både markberedning och plantering ges som bidrag upp till 200 euro per hektar.

Torbjörn Björkmans bedömning är att de 600.000 euro som politikerna lovat under tre år kommer att räcka till för nyplanteringar.

Efter Alfridas härjningar avverkades i fjol nästan 500.000 kubikmeter virke på Åland vilket är dubbelt mera än under ett normalt år.

Fram till inkommande sommar hoppas Björkman att skogsföretagens entreprenörer hinner ta hand om ytterligare ca 250.000 kubikmeter.

– Men jag tror inte att det som huggs efter nästa sommar duger till annat än brännved.

Skador på minst en halv hektar

Beslutet om stöd för beskogningsåtgärder efter stormen Alfrida tog landskapsregeringen  i tisdags den 4 februari.

– Avsikten är att stöda restaureringen av de åländska skogsresurserna samt att bistå drabbade skogsägare med ekonomisk hjälp för att återbeskoga områden som förstörts i samband med stormen, heter det i motiveringen.

Stödet kan ges till markägare som äger minst 0,5 hektar skog som skadats vid stormen Alfrida den 2.1.2019 ”så allvarligt att en nyplantering bedömts nödvändig för att inte äventyra den framtida tillväxten”.

Den stödberättigade arealen kan omfatta skadade gallringsbestånd, slutavverkningsmogna bestånd samt fröträds- och skärmställningar.

För att skapa en ändamålsenlig beståndsstruktur kan också hyggeskanter med oskadad skog jämnas ut och innefattas i den stödberättigade arealen.

Landskapsregeringen kan också besluta att beviljade stöd under vissa villkor helt eller delvis måste återbetalas ”omedelbart”. Detta gäller ifall stödet exempelvis används för annat än avsett ändamål eller om felaktiga uppgifter lämnats eller omständigheter som inverkat på beslutet om beviljande av stöd hemlighållits.

Pengarna kan också krävas tillbaka om stödvillkoren inte har iakttagits på något annat sätt eller om ”förutsättningarna för beviljande av stödet väsentligt har förändrats”. Landskapsregeringen kan dessutom kräva ränta på det stödbelopp som ska återbetalas samt fastställa den tidpunkt från vilken räntan utgår.