Finlands skogscentral automatiserar handläggningen av Kemera-stödansökningar och anmälningar om verkställande liksom beslutsfattandet gällande det slutliga stödbeloppet. Ändringarna i lagen träder i kraft 16 januari.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
Det statsunderstöd som årligen beviljas jaktvårdsföreningar fastställs i fortsättningen i huvudsak på basis av verksamhetens resultat, såsom antalet utbildningar och vilttriangelinventeringar. Det totala stödbeloppet hålls dock på samma nivå som tidigare.
Det landsomfattande koordineringsprojektet för närmat har gett ut en nätbaserad handbok med marknadsföringstips för företagare inom matbranschen.
En tamkanin i Österbotten som lämnats in till Livsmedelsverket för undersökning har konstaterats ha blödarfebern RHD (Rabbit Hemorragic Disease), som orsakas av caliciviruset.
Fram till den 31 januari finns NTM-centralens ärende gällande klassificering och avgränsning av grundvattenområden i Hangö, Raseborg, Ingå och Sjundeå till påseende.
I samband med jord- och skogsbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallios och Livsmedelsverkets handelsfrämjande resa till Kina, har de kinesiska myndigheterna för första gången beviljat exporttillstånd för finländska fiskprodukter.
För första gången har ett finländskt företag beviljats licens att börja exportera modersmjölksersättning till Kina.
Antalet fall av afrikansk svinpest fortsätter att öka i Belgien. Smittade vildsvin har påträffats bara ett par kilometer från Belgiens gräns mot Frankrike. Den tidigare karantänzonen har därför utvidgats.
Mejerikoncernen Arla drar sig ur osttillverkningen i tyska Bayern.
Europeiska unionen har sett över bestämmelserna om djurläkemedel och foder som innehåller läkemedel. De nyligen utkomna förordningarna om djurläkemedel och läkemedelsfoder träder i kraft den 28 januari 2019, men börjar tillämpas om tre år, det vill säga 2022, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.
På Island har man en överproduktion av fårkött och därför skapade man varumärket Icelandic Lamb berättar verksamhetsledaren Svavar Halldorson.
Under 2010-talet har den isländska turismen formligen exploderat. En av gårdarna som satsat på att fånga upp turistströmmarna är Knútur Eiriksons Fridheimar, som kan bland annat kan stoltsera med geotermisk tomatproduktion och islandshästar.