Mjolk
Lönsamheten på de finländska mjölkgårdarna har länge varit dålig. Nu krävs snabba handlingar för att stöda den inhemska produktionen.
Jordbruk SLC Marknad

Mjölkutskottet kräver åtgärder
för att stöda den finländska
mjölkproduktionen

Regeringen bör omedelbart implementera de åtgärder som utlovats för finländska mjölkproducenter, betonar MTK:s mjölkutskott i sitt uttalande.

SLC representeras i utskottet av Niclas Sjöskog som också är ordförande för SLC:s mjölksamarbetsgrupp.

– Antalet mjölkgårdar minskar nu i snabbare takt än förut, säger Sjöskog. Den största orsaken är den katastrofalt dåliga lönsamhet som mjölksektorn dragits med sedan 2014 samt de ständigt stigande produktionskostnaderna.

Antalet mjölkgårdar förväntas i år minska med 8 procent. Det ökar ansvaret för de gårdar som fortsätter, eftersom den finländska självförsörjningen för mjölk ligger i deras händer.

– Trots att finländarna vill äta inhemsk mat ökar andelen importerade mjölkprodukter som konsumeras. Orsaken ska sökas i handelns egna varumärken som gör att många tror de köper inhemska produkter, när de köper importvaror med ett finländskt varumärke.

Djurskydd och avbytartjänster bör föras i mål

Regeringen har lovat komma med åtgärder för att balansera inkomsterna inom mjölkkedjan och stöda bland annat investeringar på gårdarna och producenternas välbefinnande. Mjölkutskottet påminner också om vikten att stöda de gårdar som lägger ner produktionen.

För övrigt påpekar Sjöskog att lagen om djurens välbefinnande nu i snabb takt måste godkännas i riksdagen.

– Näringen måste veta vilka regler som gäller framöver. Klara och tydliga lagar och förordningar är kan tyckas är en självklarhet i en rättsstat som Finland, men man blir orolig när den rödgröna vänstern för fram krav att det i lagen ska stå saker som djurens egenvärde. Det är ett uttryck som ingen lyckats förklara. Lagar och regler måste vara tydliga, det är en rättsskyddsfråga.

Också avbytarlagen bör färdigställas å det snaraste. För att garantera avbytarhjälp och semesterdagar behövs tillräckliga avbytarresurser i hela landet.

Biogas borde gynnas

Mjölkutskottet har följt diskussionerna om stöd för biogasproduktion av gödsel som följt efter regeringens linjedragning om biogas. 

– Biogasen är nu i medvind, säger Sjöskog. Klimatdiskussionen och regeringsprogrammet stöder starkt att gårdarna ska börja producera biogas.

Därför förvånas Sjöskog av Finlands miljöcentrals utredning om biogas.

– I utredningen konstateras att vi ska ha 13 biogasverk i Finland, och att allt stöd ska kanaliseras till dem. Logistikkostnaderna, att köra in råvaran och köra ut rejektet, beaktas inte alls i uträkningarna.

Sjöskog drar paralleller till sovjetisk planekonomi.

– Utredningen bör genast hamna i papperskorgen och ett mera modernt tänkande med decentraliserad energiproduktion tas till heders igen.

Slutligen uppmanar mjölkutskottet regeringen att försvara nuvarande stödnivåer inom EU:s gemensamma jordbrukspolitik och inte gå med på de nedskärningar som föreslås av kommissionen. Istället bör en punkt om att garantera jordbruks- och landsbygdsfinansieringen föras in i regeringsprogrammet.