Från och med i år kan man få miljöersättning för saneringsgrödor på en basskiftesareal, där man har anmält potatis, sockerbetor eller trädgårdsväxter på friland – utom kummin – något av åren 2015, 2016 eller 2017.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


När Livsmedelsverket inledde sin verksamhet i januari öppnades nya möjligheter för samarbete mellan ämbetsverkets avdelningar, berättar Hanna Kortemaa, chef för avdelningen för växtproduktion. Redan nu kan man skönja effekterna i synnerhet av det nya digitala kunnande som sammanslagningen fört med sig.


Under lunchen vid den internationella skolan i Trieste är säsongens grönsaker i fokus, största delen av grönsakerna är ekologiska och närproducerade. Det är en privat skola där maten ingår i terminsavgiften. Italienarna sätter stort värde på högklassig och hälsosam mat.
Den 1 maj trädde en ny förordning i kraft som tvingar restauranger i Finland att ange ursprungsland för nöt, får, get, svin och fågel. Men de åländska restaurangerna vill inte att Åland ska anges som ett eget ursprungsland.
I tisdags skulle de politiska partierna svara på regeringssonderaren Antti Rinnes frågor. Sedan valkampanjen och valet har Antti Rinnes linje de facto blivit allt mer pragmatisk. I ett tidigare sammanhang antydde han att han ville undvika småpartierna i en kommande regering. Nyligen ansåg han efter de första inofficiella överläggningarna med partiernas representanter att småpartierna borde höras i de ekonomiska frågorna.

För jordbruket är svag lönsamhet den allt överskuggande utmaningen. Det säger ordförande Mats Nylund, som här redogör för SLC:s synpunkter inför regeringsförhandlingarna som inleds i dagarna. Den socialdemokratiska regeringssonderaren Antti Rinne torde i tisdags ha fått svar av riksdagsgrupperna på de åtta frågor han ställde för en vecka sedan. Lönsamhetsproblemen inom jordbruket går inte att lösa med en eller två åtgärder, utan det behövs ett paket, fortsätter Mats Nylund.

Ett drygt tjugotal lobbyorganisationer inom EU:s livsmedelsbransch kräver en omprövning av EU-domstolens negativa utslag mot gensaxen. De befarar att EU riskerar att förlora konkurrensen mot den övriga världen utan tillgång till de nyaste förädlingsmetoderna.
I EU minskar antalet försök med gentekniskt förändrade grödor på friland dramatiskt. För detta år har bara sju nya försök anmälts till EU-kommissionens Joint Research Center (JRC). Jämfört med situationen 2009 har antalet minskat med 90 procent.

Granlids äppelodling i skärgårdskommunen Vårdö var ett av besöksmålen när Lokalkraft Leader Ålands miljöprojektlots Kristoffer Rancken från Ekenäs förra veckan träffade fem åländska företagare som planerar våtmarker för att minska näringsutsläppen i havet.

Postbackens garantiförening – Postimäen kannatusyhdistys r.f. nya ordförande är Ralf Gustafsson från Borgå. För honom är det en hjärtesak att få vara med om att vårda området.

Den fjärde nationella Köp av bonden!-dagen ordnas den 14 september i år. Från och med första maj kan man anmäla sin gård till evenemanget på köpavbonden.fi.